Horvátország csatlakozása stabilitást jelent a régiónak

Horvátország csatlakozása az Európai Unióhoz (EU) az egész Nyugat-Balkán integrációja szempontjából nagyon fontos, előremozdító lépés, „biztatás a Balkán többi népe számára, s ilyen értelemben stabilizáló tényező” – jelentette ki Kövér László szerdán a horvátországi Gornji Kneginecben, miután megbeszélést folytatott Luka Bebiccsel, a horvát törvényhozás elnökével.

MNO
2011. 06. 08. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Varasd közelében lezajlott, munkaebéddel egybekötött találkozóról a magyar parlament elnöke elmondta: annak az örömteli hírnek az ismeretében ültek le, amely szerint „pénteken az Európai Bizottság nagy valószínűséggel ajánlani fogja, hogy Horvátországot vegyék fel az Európai Unió közösségébe”. Ez a magyar uniós elnökséget nagy elégtétellel és büszkeséggel tölti el.

A házelnök szerint az Európai Unió új tagállamai sajátos közösséget alkothatnak, amelyre nemcsak a történelmi múltjuk hasonlósága ad alapot, hanem a fejlettségük, nagyságuk, hasonló gazdasági potenciáljuk is, továbbá az a felismerés, hogy nemzeti érdekeiket egyenként sokkal kisebb eséllyel tudják érvényesíteni, mint összefogva.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy szeme előtt egy „erős, tágabban vett közép-európai együttműködés lebeg, egy észak–déli politikai, gazdasági, infrastrukturális együttműködésből kialakuló tengely”. Ez a Baltikumtól a Balkánig terjedne, s természetesen nem a többi tagállammal szemben jönne létre, hanem a meglévő nyugat–keleti együttműködés kiegészítéseképpen. „Azt gondoljuk, hogy ez a bővítés az unió régi tagállamai, a Nyugat számára is segítséget jelent problémáik megoldásában” – tette hozzá Kövér László.

Luka Bebics arra emlékeztetett, hogy Magyarország mindig is kiemelt figyelmet fordított Horvátország támogatására, a törvényhozási elnökök találkozója pedig nagyon régi tradíció, amely a két ország közötti szoros, baráti viszony eredménye is. Felidézte, hogy Magyarország elsőként ratifikálta a horvát NATO-csatlakozás dokumentumát, s vállalta, hogy külön is gondozza az uniós taggá válás folyamatát.

A mostani találkozón felmerült témákról szólva elmondta: a közös folyók, így a Mura, a Dráva és a Duna kapcsán a környezetvédelem és a gazdasági témák is napirendre kerültek.

Az MTI kérdésére, miszerint lehetséges-e, hogy a horvát NATO-csatlakozási szerződéshez hasonlóan az uniós belépési dokumentumot is elsőként ratifikálja Magyarország, Kövér László így válaszolt: reméli, hogy „komoly és nemes versengés alakul ki, és remélem, hogy meg fogjuk nyerni”.

A magyar parlament elnöke a tárgyalást követően a határ menti Muracsányba (Gorican) utazott, ahol a Horvátországi Magyarok Demokratikus Szervezetének vezetőivel találkozott. A megbeszélésekről Kövér László elmondta: a horvátországi magyarok számára olyan időszak ez, amikor a kisebbségi önkormányzatok választására készülnek, de várják a most folyó népszámlálás eredményét is.

„Sajnálatos, hogy így kell fogalmaznom, de pozitív meglepetés lenne, ha nem az volna az eredmény, hogy a korábbi népszámlálásokhoz hasonlóan jelentősen tovább fogyatkozott az itteni magyar közösség” – jelentette ki.

Ennek kapcsán arról tárgyaltak, hogy miként lehetne „a jövőt megfordítani, kicsit pozitív irányba”, vagyis a magyar közösség megmaradásához milyen anyaországi támogatásra lenne szükség. „Egyetértettünk abban, hogy az irány jó, a kormányváltás erkölcsi, lelki értelemben már önmagában jelentős fordulatot hozott a határon túli magyar közösségek életében, így a horvátországi magyar közösség életében is” – mondta Kövér László.

Úgy vélekedett azonban, hogy vannak még problémák, részben a magyarországi kormányzati rendszer belső koordinációján kellene javítani, hogy minden szakpolitikus „megfelelő informáltsággal nyúljon olyan ügyekhez, olyan kérdésekhez, amelyek érintik ezeknek a közösségeknek az életét”.

Hozzátette: bár nem az anyagiakon volt a hangsúly, de bíznak abban, hogy a magyar gazdaság helyzetének javulása révén a szimbolikusnál több támogatást is nyújthatnak majd ezeknek a közösségeknek. Az itteni magyarság nagyságrendileg elégedett azzal a támogatással, ami Magyarországról jön, de komolyabban kellene venni a véleményüket, hogy miként, milyen eszközökkel és milyen célokra érdemes ezeket a forrásokat fordítani – összegezte tapasztalatait Kövér László.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.