Járóka Lívia az év európai parlamenti képviselője

A Nézőpont Intézet átfogó elemzése szerint Járóka Lívia (Fidesz–KDNP) volt az év magyar EP-képviselője, mivel az európai romastratégia élharcosaként mind magyar, mind európai szempontból fontos témában sikerült áttörést elérnie, s eközben a nemzeti érdeket képviselte az európai belpolitikában. Jelentését az Európai Parlament 90 százalékos többséggel fogadta el.

MNO
2011. 06. 24. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézet álláspontja szerint a statisztikán alapuló rangsorok nem mutatják hitelesen a képviselők valódi eredményességét az európai belpolitikában, ezért csak tevékenységük mélyebb elemzése tud valós képet adni. A magyar EP-képviselők elmúlt évének értékelését három fő szempont alapján dolgozták ki.

Megvizsgálták a képviselők európai belpolitikában játszott szerepét. Ennek során kiemelt fontosságúnak tekintették az európai parlamenti jelentéskészítésre szóló megbízást. A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a plenáris ülésen való felszólalás látványos, de az európai belpolitika szempontjából egy-egy témában az Európai Parlament állásfoglalásának előkészítése sokkal fontosabb. E szempontból az elmúlt egy évben Surján László (Fidesz–KDNP) munkája volt a legfigyelemreméltóbb, mivel ő volt a 2010-es európai költségvetés jelentéstevője.

A második vizsgálati szempont a magyar belpolitika európai megjelenése volt. A nemzeti szinten ellenzékbe szorult pártok EP-képviselői az európai belpolitikát a kormánykritika fórumaként is felhasználhatják. Mivel a legtöbb EP-képviselő valamelyik európai pártcsaládnak is tagja, a nemzeti szintű kormány–ellenzék ellentétek az európai szintű pártpolitikában is megjelenhetnek. E téren a szocialista politikusok voltak a legaktívabbak – áll az elemzésben.

Végül a harmadik, az intézet által legfontosabbnak tartott szempont során azt vizsgálták, hogy milyen mértékben sikerült érvényesítenie a magyar EP-képviselőknek a magyar érdekeket az európai belpolitikában. A sikeres nemzeti érdekképviselet szempontjából döntő a megfelelő témaválasztás, a téma európai dimenziójának felmutatása, valamint a sokféle szempont és érdek európai szintű kompromisszumának előkészítése. A Nézőpont Intézet szerint a leglátványosabb munkát a 2009 és 2014 közötti ciklus második évében ezen a területen Járóka Lívia, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője végezte – állapítja meg a jelentés.

A teljes elemzést a Nézőpont Intézet honlapján olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.