„Képzeljék csak el, mi lett volna az embargó nélkül”

A gabona exportjára tavaly augusztusban elrendelt orosz tilalom kevéssé volt hatékony, ugyanakkor mintegy 114 milliárd rubel bevételkiesést okozott, az állattenyésztésben pedig ezenfelül a bevétel 60 százaléka veszett el – jelentette ki egy tanácskozáson Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabonaszövetség elnöke.

MNO
2011. 06. 08. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zlocsevszlij – akit a mezőgazdasági minisztérium pontosabb megfogalmazásra szólított fel – Geledzsikben a Gabonapiac tegnap, ma, holnap című konferencián azt mondta, a bevételkiesés javát, több mint 100 milliárd rubelt az áresés eredményezte, 6 milliárdnyi bevételkiesést az export elmaradása okozott. A gabonaárak esése leszorította az állattenyésztők bevételeit is. Zlocsevszkij az intézkedést az élelmiszer-piaci árakra nézve igen csekély hatékonyságúnak nevezte, és feltette a kérdést, hogy vajon érdemes volt-e így megtörni egyes ágazatokat más ágazatok túlélése érdekében.

Úgy vélte, a következő években Oroszországban a növénytermesztés fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt, s a 2013–2020 közötti időszakra a mezőgazdaság számára kidolgozandó fejlesztési tervbe feltétlenül olyan ösztönzőket kell beépíteni, mint amelyek az állattenyésztésre vonatkozóan már léteznek. „Csak ebben az esetben szűnik meg a nemzetközi konjunktúrától való függőségünk” – mondta. Alekszadr Korbut, a szövetség elnökhelyettese elmondta: miközben a növénytermesztés a mezőgazdaság húzóereje, a támogatása csekély: hektáronként 28 eurónak megfelelő összeg. Vagyis az orosz növénytermesztés négy év alatt beérheti a romániait, ahol a támogatás hektáronként 38 euró, de alighanem soha nem éri be Franciaországot, ahol ez az összeg 304 euró.

Szergej Szuhov, a mezőgazdasági minisztérium illetékes osztályának vezetője pontosabb adatokra és megfogalmazásokra szólította fel a résztvevőket azzal, hogy képzeljék csak el, mi lett volna az élelmiszerpiacon, ha nem vezették volna be az embargót. A gabonaexport-tilalmat tavaly augusztus 15-én léptették hatályba, miután az előző évi több mint 90 millió tonnához képest mintegy 30 százalékkal kevesebb termett az aszály miatt. Eredetileg a tilalmat december végéig szándékoztak érvényben hagyni, később azonban 2011. július 1-jéig meghosszabbították, és Vlagyimir Putyin kormányfő májusban bejelentette, hogy azt követően nem hosszabbítják meg.

Oroszországban a tilalom ellenére jelentősen megdrágultak a gabonából készült élelmiszer-ipari termékek a boltokban, és emelkedtek a világpiaci árak is, mivel Oroszország 2009-ben a világ harmadik legnagyobb gabonatermelője és harmadik legnagyobb exportőre volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.