Lagarde „bemutatkozott” Kínának

Pályázatának lényegét és jelöltségének hátterét igyekezett megvilágítani kínai vendéglátóinak Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, aki indul a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói székéért – derült ki szerdai hírügynökségi jelentésekből.

MNO
2011. 06. 08. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Jó megbeszélést folytattunk, ő (Lagarde) ismertette jelölésének hátterét; én igen figyelmesen hallgattam” – jegyezte meg újságírók előtt Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter Pekingben, miután találkozott a francia miniszter asszonnyal. Kifejezte, hogy Kína számára fontos kérdésről van szó, de nyílt állásfoglalás helyett csak annyit mondott: „a terep nyílt”.

„Nem azért jöttem, hogy hivatalos támogatást kérjek Kínától, de remélem, hogy bemutathatom a pályázatomat” – hangoztatta Lagarde, amikor találkozott Vang Csi-san (Wang Qishan) miniszterelnök-helyettessel. A nyilvánosság előtt még kijelentette: Kína nagyon fontos az IMF számára. Megerősítette még, hogy fontosnak tartja a pozícióra történő kiválasztás „nyílt, átlátható és érdemekre alapozó” rendjét.

A megbeszélésekről kiadott kínai közlemény szerint Vang és Lagarde nézetet cserélt a G20-ak cannes-i csúcstalálkozójáról, a nemzetközi pénzügyi szervezetek reformjáról, valamint a nemzetközi gazdasági normákról és szabványokról is. A francia pénzügyminiszter korábban felkereste a kínai jegybankot is, ahol tárgyalt annak kormányzójával.

A Nagy-Britannia, Németország és más európai államok támogatását bíró Lagarde Pekinget megelőzően Újdelhiben járt, ahol az indiai pénzügyminiszter annyit mondott: az IMF vezérigazgatóját nem nemzetisége, hanem érdemei és szaktudása alapján kell megválasztani.

Az IMF következő vezetőjét június 30-án fogja a 24 tagú igazgatóság megválasztani. Az érvényes szavazati eljárás szerint az európai országok és az Egyesült Államok nagyobb súllyal érvényesíthetik az akaratukat. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika május végén nyilatkozatukban támogatták az „elavulttá vált íratlan gyakorlat elhagyását”, miszerint az IMF vezetőjének európainak „kell” lennie.

John Lipsky, az IMF jelenlegi vezetője, aki Dominique Strauss-Kahn lemondása után vette át a posztot, szerdán Tokióban kijelentette: meggyőződése, hogy a kiválasztás során egy nagy tehetségű, energikus és nagy hatékonyságú vezérigazgató kerül az IMF élére. Sajtójelentések szerint Lipsky csütörtökön Pekingben lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.