Listás helyeket vegyenek!

A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy a svájci szocialistáknál és liberálisoknál pénzt kérnek a nemzetgyűlési választásokon a listás helyekért. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung arról tudósít, hogy a német közbeszédben máig tabu témának számít a bevándorlók rokonházassága és azok egészségügyi következményei.

2011. 06. 06. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (Tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilap 12 ezer frank egy listás helyért című cikkében foglalkozik a közelgő nemzetgyűlési választásokon a jelöltállítás költségeivel.

Aki a választásokon a szocialisták vagy a szakszervezetek támogatását szeretné megszerezni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia Bern kantonban. De most nem mindenki akar fizetni. A listás hely költséges dolog lehet. A berni szakszervezetek 12 ezer frankot is elkérnek egy listás helyért, s ezzel sokakat felháborítanak.

A berni szocialisták 26 listás helyéből négyet olyan jelölteknek tartanak fenn, akik egyszerre az SP-ben és a szakszervezetekben is aktívan tevékenykednek. Aki azonban a két szervezet támogatását szeretné, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ellentételezésként a párt és a szakszervezetek vállalják a jelölt reklámozását.

A berni szakszervezetek eljárását mind többen bírálják. Béatrice Stucki, a berni kanton tanácsának szocialista képviselője és a közszolgálati szakszervezetek tagja nem kíván fizetni és lemond a támogatásról.

Már tavaly ősszel komoly felháborodást váltott ki a zürichi FDP esete, mivel a liberálisok a legjobb listás helyekért egészen 40 ezer frankot kértek. Az eljárás bírálói megvásárolt demokráciáról beszéltek és kijelentették, ebben a rendszerben csak azok jelöltethetik magukat, akik elég pénzzel rendelkeznek.

Anyagi hozzájárulást választási listájukon történő szereplésért majdnem minden párt kér – idézi a lap Mark Balsiger kampányspecialistát. Az esetek többségében azonban jelentéktelen összegekről van szó. Nagyobb kantonokban azonban előfordul, hogy az első listás helyekért komolyabb összeget kérjenek.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (Faz.net)

A konzervatív német napilap vasárnapi kiadásában Antje Schmelcher Erről nem beszélnek (és kutatnak) című cikkében foglalkozik az eddig tabuként kezelt kérdéssel, a bevándorlók körében gyakori rokonházassággal.

A rokonok közötti házasság és az ezzel kapcsolatos egészségügyi kockázatok, mint korábban, most is tabunak számítanak. Stefanie Vogelsang, a CDU/CSU frakció egészségügyi szakértője sajnálatosnak nevezte ezt. Úgy vélte, ha tudnának a török, libanoni vagy iraki családok az egészségügyi kockázatokról, akkor talán nem erőltetnék, hogy gyerekeik a rokonságon belül házasodjanak.

Vogelsang utalt a fiatal duisburgi kutató Yasemin Yadigaroglu felvilágosító kampányára. A 29 éves doktorandusz néhány évvel ezelőtt képeslapokat nyomtatott az unokatestvérek közötti házasság ellen, amelyeket az észak-rajna–vesztfáliai iskolákban osztogatott. Újra és újra panaszkodtak a szülők vagy vallási szervezetek, hogy ez „beavatkozást jelent a családok életébe”. Gyakran keresték meg a tanítás után fiatalok, akik azt mesélték, hogy már odaígérték őket egy rokonuknak. Mivel ez előfordul a tamilok, görögök és az aleviták körében, ezért Yadigaroglu szerint hiba lenne a vitát a török bevándorlókra korlátozni. Az elismerések ellenére a program majdnem teljesen elakadt. Fenyegetések és panaszok miatt számos támogató visszalépett. Ráadásul olyan professzort sem talált, aki kész lett volna vállalni a témát. A számtalan gender tanszék azzal utasította el kérelmét, hogy ebben a kérdésben hiányoznak a megbízható számok. Magyarán arra kérték, hogy ne kutassa azt, amit eddig nem kutattak.

Pedig igenis léteznek megbízható számok. Például minden negyedik Németországban élő török nő egyik rokonával él házasságban – áll a Szövetségi Egészségügyi Felvilágosítási Központ által tavaly ősszel bemutatott tanulmányban. A családtervezés és migráció kérdését vizsgáló elemzésben több mint 800 török nőt kérdeztek. Az első generációs bevándorlók körében a rokonházasság 33 százalékos volt, míg a második generációban csak a megkérdezettek tizede élt ilyen kapcsolatban.

Minél hagyományosabb egy iszlám közösség, annál több a rokonok közötti házasság. Törökországban a rokonházasság gyakorisága 20-30 százalék, Ománban ennek két-háromszorosa – nyilatkozta Stefan Mundlos, a berlini Charité orvosi genetikai intézetének igazgatója. A rokonházasságok gyakran súlyos fejlődési rendellenességet okoznak, olyanokat, mint a földközi-tengeri láz, amely krónikus gyulladást, sőt veseleállást is kiválthat. Más esetekben súlyos szellemi visszamaradottság a következmény, esetleg a gyermekek mély apátiába zuhannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.