Másfélszeresére növelték a sportra fordítható keretet

Az idei költségvetés tervezésekor kiemelt stratégiai ágazatnak megfelelő elbírást kapott a sport – közölte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának ülésén, ahol a tárca egyéves munkájáról számolt be. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789516" target="_blank">• Megnyugtató választ kapott Réthelyi</a></strong>

MNO
2011. 06. 08. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) első embere felhívta a figyelmet, hogy a sportra fordítható költségvetési keretet több mint másfélszeresére növelték: míg e célra 2010-ben 16,3 milliárd forintos volt az előirányzat, 2011-ben a Nefmi büdzséjén belül 24, összkormányzati szinten pedig 31 milliárd forint a támogatás összege.

Beszélt arról is, hogy az idei büdzsében stratégiai szerepet kapott az utánpótlás-nevelés támogatása, ez 1,6 milliárd forint, 2,2 milliárd forint pedig – új tételként – az országos sportági szakszövetségek akadémiai rendszerének kialakítása és az MLSZ utánpótlás-nevelési feladatainak ellátása.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a szabadidősport idei költségvetési támogatása a tavalyihoz képest 25 százalékkal emelkedett meg, csaknem 600 millió forintra nőtt; ugyanilyen arányban bővült az iskolai, diák- és felsőoktatási sport költségvetési támogatása is. A nemzeti erőforrás miniszter szólt arról is, hogy az Orbán-kormány felülvizsgálta az állam sportban betöltött szerepét, és a sporttörvény tavalyi módosításával visszaadta a sport civil szervezeti szintjének a köztestületi döntéshozatali jogosítványokat.

A fogadási részesedéseket is újragondolják

Megjegyezte, folyik a sporttörvény átdolgozása és az éves sporttámogatási rendelet előkészítése; ennek során kiemelt figyelemmel kezelik a sportfinanszírozásban bevezetendő mutató-, szűrőrendszert. Kitért arra is, hogy újra kívánják gondolni a nem állami játékszervező által szervezett sportfogadást, a közvetítési jogokból való részesedést, tisztázni kívánják a tulajdonosi helyzetet, valamint a vagyoni értékű jogok körét, a szövetségi szintű gazdálkodást.

A miniszter szerint az új Országgyűlés és a kormány az elmúlt egy évben meghozott döntéseivel lerakta a sport új szerkezeti alapjait. Mint mondta, az új sportstratégia középtávú célként kitűzi: el kell érni, hogy a magyar lakosság 25-30 százaléka az európai átlaghoz felzárkózva mozgásban gazdag életmódot folytasson. Ezért a kormány mind a köz-, mint a felsőoktatásban biztosítani kívánja az infrastrukturális és finanszírozási hátteret. Ennek apropóján közölte: ma Magyarországon a felnőtt népesség csupán 16 százaléka sportol, ha azonban szűkebb értelemben vizsgáljuk ezt – heti két alkalommal, minimum félórás mozgást veszünk alapul –, kiderül, ez a szám csupán 9 százalék.

Kötelezően megmozgatnák a gyerekeket

Elfogadható és támogatható – fűzte hozzá a miniszter – az a kormányzati cél, hogy a mindennapos kötelező tanórai testnevelés helyett átmenti jelleggel, a következő tanévben bevezessék a mindennapos kötelező testmozgást az alapfokú közoktatási intézmények első négy osztályában. A mindennapos kötelező tanórai testnevelést pedig a 2012–2013-as tanévtől, felmenő rendszerben vezetnék be.

Réthelyi Miklós kitért arra is, hogy a jövőben az állami sportvagyonnal való hatékonyabb gazdálkodás érdekében a tartósan állami tulajdonban tartandó, stratégiai sportlétesítmények – olimpiai központok, kiemelt sportfeladatot ellátó létesítmények – fejlesztésének, működtetésének feladatát a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt.-nél kívánják összpontosítani. Hozzátette: ezzel a centralizált, profiltiszta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó, 100 százalékban állami tulajdonú céggel az eddiginél hatékonyabb sportlétesítmény-üzemeltetés és -fejlesztés garantálható.

Elmondta: jelenleg is zajlik a Nemzeti Sportközpontok mint költségvetési szerv megszüntetése, a közfeladat BMSK Zrt.-nél történő ellátásának biztosítása, ezt május 1-jétől a Nemzeti Sportközpontok vezetője kormánybiztosként irányítja. A miniszter közölte azt is, hogy a magyar uniós soros elnökség június 27–28-án Gödöllőn sportigazgatói értekezlettel zárul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.