Milyen erők állnak a gyöngyöspatai események hátterében?

Legkésőbb két héten belül megalakulhat a gyöngyöspatai események feltárására és az úgynevezett egyenruhás bűnözés felszámolásának elősegítésére hétfőn létrehozott parlamenti eseti bizottság, amelyet várhatóan a Heves megyei kormánymegbízott vezet majd.

MNO
2011. 06. 08. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI úgy tudja, a parlamenti frakciók vezetői ezen a héten tesznek javaslatot arra, hogy kiket delegálnak a testületbe, amelyben 13, érvényes „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel rendelkező parlamenti képviselő kap helyet. Közülük öt tagot a Fidesz jelöl, míg a KDNP, az MSZP és a Jobbik további 2-2 politikust, az LMP pedig egy tagot küldhet. A fennmaradó egy helyre független képviselő kerül. Az eseti bizottság elnökét a Fidesz adja, az alelnököket a KDNP és az MSZP padsoraiból jelölik.

Az MTI információi szerint a bizottság elnökének várhatóan Horváth László országgyűlési képviselőt, a Heves megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelöli majd a Fidesz. (Gyöngyöspata Heves megyében található.) Azoknak a leendő bizottsági tagoknak, akik nem rendelkeznek érvényes „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel, át kell esniük az átvilágításon. A testület alakuló ülését akkor lehet összehívni, ha ez – amennyiben szükséges – megtörténik. Az MTI fideszes forrásból származó értesülése szerint az alakuló ülést így leghamarabb a jövő hét végén, de legkésőbb két héten belül tarthatják meg.

Az Országgyűlés hétfőn döntött úgy, hogy eseti bizottságot állít fel a gyöngyöspatai események feltárására, illetve az „egyenruhás bűnözés” felszámolásának elősegítésére. A parlament 253 igen szavazattal, 96 nem ellenében fogadta el a testület létrehozásáról szóló fideszes javaslatot. A Ház döntése értelmében az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában, illetve a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért. A testület feltárná például, kik és milyen támogatással állítják be magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartónak, de megvizsgálnák a gyöngyöspatai romák „húsvéti utaztatásának” körülményeit, illetve hogy kinek az érdekében állhatott a „nem létező polgárháborús helyzetről” tájékoztatni a nemzetközi sajtót. A testület vizsgálná továbbá, milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field amerikai üzletember. A bizottság emellett javaslatot tesz a működő jogellenes csoportok törvényes felszámolása érdekében, illetve munkájáról – megbízatásának kezdetétől számított mintegy öt hónapon belül – jelentésben tájékoztatja az Országgyűlést.

A fideszes Kocsis Máté és Németh Szilárd a testület felállítását szorgalmazó javaslatát korábban azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban az ország több pontján, köztük a Heves megyei Gyöngyöspatán is a közbiztonságra, közrendre, az ott élő emberekre, valamint az anyagi javakra veszélyt jelentő helyzet alakult ki, amit a hatóságok előtt részben tisztázatlan hátterű és motivációjú személyek és csoportok idéztek elő. Az eseti bizottság megbízatása a tagok megválasztásáról szóló országgyűlési határozat közzétételekor kezdődik, és a parlament számára készülő jelentése benyújtásáig, de legfeljebb 150 napig tart.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.