Nabucco: szerdán írják alá a megállapodást

Szerdán a törökországi Kayseri városában írják alá a Nabucco projekttámogatási megállapodásokat a tranzitországok kormányzatainak képviselői, többek között Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és a Nabucco konzorcium vezetői.

MNO
2011. 06. 07. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekttámogatási megállapodások lényege, hogy védelmet ad a Nabucco gázvezetéket érintő esetleges megkülönböztető jogszabályi változásokkal szemben, és ugyanakkor az esemény jelzi minden résztvevő ország elkötelezettségét a gázvezeték megépítése iránt. A Nabucco gázvezeték projekttámogatási megállapodásait az öt tranzitország – Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország – felelős miniszterei és a Nabucco Pipeline International GmbH vezetői írják alá. A megállapodás jelentős előrelépés a gázvezeték építésének előkészítésében, mert ez feltétele a végleges beruházási döntésnek és a finanszírozás megteremtésének.

A megállapodások főbb eleme a szállításra vonatkozó kedvező jogszabályi környezet kialakítása az Európai Unió érintett országaiban, az unió szintjén és Törökországban, valamint a projekt adminisztratív és törvénykezési támogatása.

A projektben részes országok vezetői 2009. július 13-án Ankarában írták alá a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről. Az ötven évre szóló egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország akkori miniszterelnöke látta el kézjegyével. A Nabucco vállalat részvényesei az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban, amely cég magánberuházásban valósítja meg és üzemelteti a projektet.

A Nabucco a tervek szerint Törökországból, a török–grúziai, illetve a török–iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik. Éves kapacitását 31 milliárd köbméterre tervezik. A 3300 kilométer hosszú földgázvezeték a legutóbbi, módosított tervek szerint 2017-ben kezd el üzemelni. A finanszírozás kérdései még tisztázatlanok, és kérdés az is, mely országok, illetve cégek a lehetséges földgázbeszállítók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.