Összeszorul a szívük, ha a Szent Koronára gondolnak

Akiknek a szívét szorítja össze a Szent Korona látványa: jászságára és magyarságára is büszke népcsoport világtalálkozóra készül. Húszéves a Jászok Egyesülete. A magyarság fontos részeként, színeként határozzák meg magukat.

MNO
2011. 06. 20. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Válasszatok magatoknak halált, amilyent akartok!” – mondá a császár. Lehel így felele: „Hozzátok ide kürtömet, amelybe előbb belefúvok, aztán felelek neked.” Odavitték a kürtöt, és a császárhoz közeledve, mikor nekikészült a kürtfúvásnak, erősen homlokon vágta a császárt, kit egy csapással megölt. S azt mondta neki: „Előttem fogsz menni, és szolgálni nekem a másvilágon.”

Lehel kürtjét becses ereklyeként őrzik a Jászberényi Múzeumban, ám ennél is értékesebb örökség, amit a jászok szívükben hordoznak: összetartozásuk érzése és magyarságuk hazaszeretete. A kunokkal szinte egy időben magyar földre érkezett népcsoport 1702-ben ugyan elveszítette önállóságát, mert Lipót császár a Jászságot a német lovagrendnek adta zálogul, ám néhány évtizeddel később megváltották önmagukat, visszavásárolva szabadságukat. Az összetartozás máig sem lanyhuló érzülete is talán a Redemptióból merítkezik, így nem csodálkozhatunk rajta, hogy világtalálkozóikra az elszármazottak jó része is hazalátogat.

(mr1-kossuth.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.