Rekordon a külkereskedelmi termékforgalom aktívuma

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé a külkereskedelmi termékforgalom január–áprilisi, előzetes adatait és a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves, részletes adatait.

MNO
2011. 06. 09. 5:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetesen közöltnél is kissé magasabb lett, rekordnak számító, 2,071 milliárd eurót ért el a külkereskedelmi termékforgalom aktívuma az első negyedévben, a márciusi többlet megközelítette a 840 millió eurót, miközben az export- és az importdinamika is jelentősen lassult. A márciusi kivitel volumenének bővülése 13 százalékra lassult a megelőző kéthavi 21 százalékról, a behozatal dinamikája pedig 11,7 százalékra a februári 14,6, illetve a januári 23 százalékról.

Az első negyedévi volumennövekedés az egy évvel korábbihoz képest a kivitelnél 18,1, a behozatalnál 16 százalék volt. Tavaly az év első négy hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 1,822 milliárd eurót (485 milliárd forintot) tett ki, 844 millió euróval (183 milliárd forinttal) többet, mint 2009 azonos időszakában. 2010. január–áprilisban a kivitel volumene 16, a behozatalé 14 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az előzetesen közölt adatok szerint Magyarország bruttó hazai terméke 0,7 százalékkal nőtt az idén az első negyedévben a megelőző negyedévhez és 2,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők is 2,4 százalékos éves GDP-növekedéssel számoltak. Naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben 2010 első három hónapjához képest.

A KSH szerint az előző negyedévekhez hasonlóan termelési oldalról továbbra is az ipar, felhasználási oldalról pedig az export húzza a gazdasági növekedést. Az előző évi súlyos visszaesés után 2010-ben 1,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke. A negyedik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest és 1,9 százalékkal 2009 utolsó negyedéhez viszonyítva. A naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbival összehasonlítva.

A bruttó hazai termék volumene a negyedik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt a szezonális és naptári hatás kiszűrésével az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az összehasonlító árakon számított adatok szerint a tavalyi bruttó hazai termék – a növekedés ellenére is – 2005 óta a legalacsonyabb, azaz messze nem egyenlítette ki az előző évi 6,7 százalékos visszaesést.

Az öt negyedéven át tartó gazdasági visszaesés a múlt év első negyedében megállt, és azóta a gazdaság gyorsuló ütemben nőtt. A növekedés motorja a tavalyi negyedik negyedévben is, csakúgy mint az egész év során, a feldolgozóipari termelés, a fogyasztási oldalon pedig az export volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.