Rendőrökkel csaptak össze tüntetők Kínában

Vándormunkások több száz fős tüntetését, zavargást és a rendőrséggel való összecsapást váltott ki egy bérvita a délkelet-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány egyik városában – jelentette szerdán a Global Times című kínai központi lap. A hírt megerősítették a kuangtungi hatóságok.

MNO
2011. 06. 08. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szecsuan (Sichuan) tartományból származó több mint kétszáz vándormunkás gyűlt össze a hét végén Csaocsou (Chaozhou) városban, a helyi közigazgatási vezetés épülete előtt, és követelte, hogy büntessék meg egy kerámiaüzem vezetőjét és két alkalmazottját, amiért egy bérvitában rátámadtak egy vándormunkásra és fiára, utóbbit késsel súlyosan megsebesítve.

Ennek előzménye, hogy a vándormunkás, a felesége és fiuk elment az üzemvezetőhöz, és panaszt tett kéthavi ki nem fizetett bér miatt. A sérült apát és fiút kórházba szállították. A tüntetés hétfőre odáig fajult, hogy résztvevői összetörtek három gépkocsit, egy negyediket pedig felgyújtottak. Kilenc embert őrizetbe vettek közülük, és hétfőn késő estére feloszlatták a demonstrációt – közölte a rendőrség.

Hivatalosan nem jelentették, hogy bárki más megsebesült volna a szóban forgó incidensekben, de vannak egymásnak részben ellentmondó jelentések arról, hogy akár a negyvenet is elérheti az összetört autók száma, és hogy a tüntetők bántalmaztak több útjukba kerülő autóst, járókelőt. Egyes szemtanúk azt állították internetes fórumokon, hogy a tüntetők száma több ezer volt.

A Sina.com című oldalon megtalálható volt egy olyan videofelvétel, amely állítólag ezekről az erőszakos cselekményekről készült. A képeken egy rendőrségi épületet kővel dobáló emberek láthatók, majd az, hogy rendőrök szétkergetnek tüntetőket. A Wibo.com című mikroblog pedig élőben közvetítette hétfő este az összecsapásokat. A zavargásokról szóló internetes dokumentációk már nincsenek az interneten, lehet, hogy törölték őket. Az üzem vezetője szombaton önként jelentkezett a rendőrségen, a két másik támadót pedig vasárnap elfogták – közölték hivatalosan.

Nem tudni, hogy a vándormunkások haragját miért nem csillapította a garázdák őrizetbe vétele. Kósza hírek szerint szabadon engedték az üzemvezetőt és a két alkalmazottat, miután megvesztegették a rendőröket.

Kínában az utóbbi években jelentősen megnőtt a munkaügyi viták száma, főleg az olyan vidékeken – köztük Kuangtungban –, ahol sok munkaerő-igényes gyár működik.

Csang-Csi-kiang (Zhang Zhiqiang) ügyvéd – aki alapított egy vándormunkásoknak jogsegélyt nyújtó civil szervezetet – a Global Timesnak nyilatkozva elmondta: a világgazdasági válságtól még mindig szenvedő kínai cégek továbbra is tömegesen a bérek visszatartásával próbálják meg megoldani pénzügyi gondjaikat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.