Új korszak kezdődött a világban, le kell vonni a tanulságokat

A kormány által elhatározott „atompolitikai” váltáshoz kért parlamenti támogatást a német kancellár, hangsúlyozva, hogy a fukusimai atomkatasztrófa gyökeresen megváltoztatta az atomenergiával kapcsolatos eddig vallott felfogását. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/789724" target="_blank"><strong>• Érdekes fejlemény: Japán jövőre leállíthatja az összes atomerőművét</strong></a>

MNO
2011. 06. 09. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bundestag előtt csütörtök reggel ismertetett kormánynyilatkozatában Angela Merkel úgy vélekedett, hogy a japán atomszerencsétlenség után új korszak kezdődött a világban és Németországban is. Tudomásul kell venni az atomenergia hasznosításának kockázatait, és a történtekből le kell vonni a tanulságokat. A kancellár ezzel indokolta, hogy kormánya energiapolitikájában alapvető fordulatot határozott el.

Merkel megismételte a tervezett új energiapolitika legfőbb elemeit. Eszerint Németország 2022 végéig teljesen lemond az atomerőművek használatáról. A jövőre vonatkozóan mindenekelőtt biztonságos, megbízható, megfizethető és a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő energiaellátást ígért.

A megújuló energiaforrások – a többi között a szél, a nap és a víz, valamint a biomassza – részesedését az ország áramellátásában a jelenlegi 17 százalékról 2022-ig legkevesebb 30-ra kívánják emelni. Az atomenergia részesedése jelenleg 22 százalékot tesz ki, ezt a jövőben fokozatosan megújuló energiaforrásokkal, továbbá szén- és gázerőművekkel kívánják pótolni.

A kancellár ismertette a szükséges törvénytervezeteket, amelyek megvitatását a Bundestag azonnali hatállyal megkezdi, és július közepéig szavaz a kormányjavaslatról. Az ellenzéki szociáldemokraták már jelezték, hogy minden valószínűség szerint támogatják azt, és valószínű a Zöldek támogatása is, noha a párt ennek megvitatására rendkívüli kongresszust hívott össze.

Merkel nyilatkozatában utalt arra, hogy az „atompolitikai” fordulat végrehajtásához rendkívüli erőfeszítésekre, egyfajta ipari forradalomra van szükség. Németország energiaellátásának biztonságát a jövőben sem fenyegeti majd veszély. A német mintával kapcsolatban a kancellár a jövő energiapolitikájáról beszélt, hangoztatva, hogy a vezető ipari országok közül elsőként Németország vállalkozott erre.

Támogatta a tervezett energiapolitikai fordulatot Frank-Walter Steinmeier, a szociáldemokraták parlamenti frakciójának vezetője. Egyúttal élesen bírálta a kancellárt és a kormányt az atompolitikai „piruettekért”. Steinmeier emlékeztetett arra, hogy az atomerőművek 2021 végéig történő bezárását még a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld kabinet határozta el, a Merkel-kormány azonban a korábbi kormányzati döntést tavaly ősszel hatályon kívül helyezte. Az atomerőműveket működtető energetikai konszernek már korábban közölték, hogy nem értenek egyet a kormány javaslatával, és jogi úton kívánják megtámadni az abban foglaltakat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.