Vietnamon és Japánon át fut Oroszországba, de lassan kipusztul

Brit és orosz természetvédők elhatározták, hogy aktív lépéseket tesznek a világ egyik legritkább madara, a kanalascsőrű partfutó megmentése érdekében. A fajból már 2009-ben is kevesebb mint 200 pár élt csak – azóta tovább csökkent az állomány.

MNO
2011. 06. 06. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terveik szerint a madárvédelmi szakemberek a madár északkelet-oroszországi élőhelyén tojásokat gyűjtenek majd be. A kikeltetett madarakból egy fogságban tenyésztett állományt kívánnak kialakítani – írja a BBC hírportálja. Az S. O. S. küldetést a brit Wildfowl & Wetlands Trust (WWT) és az orosz madárvédelmi egyesület közösen hajtja végre a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság, a British Trust for Ornithology (BTO), a BirdLife International, az ArcCona, a Spoon-billed Sandpiper Task Force szervezetek és a moszkvai állatkert együttműködésével.

A kanalascsőrű partfutó (Eurynorhynchus pygmeus) egy apró sarkvidéki gázlómadár jellegzetes, kanálformájú csőrrel. E sajátosság egyedülálló a partfutók körében, ezért is kiemelt fontosságú, hogy fennmaradjon a faj. A madár nyáron Oroszország északkeleti részén költ, míg a telet a Martabani-öbölben (Mianmar) és a Bengáli-öbölben (Banglades) tölti. Rezidenciái közt 8000 kilométeres utat kell megtennie Japánon, Észak-Koreán, a Koreai Köztársaságon, Kínán, Vietnamon, Thaiföldön, Mianmaron, Bangladesen és Indián keresztül.

A faj hanyatlásához jelentősen hozzájárul a megélhetési vadászat, elsősorban a mianmari és bangladesi telelőhelyeken. Az élőhelyéül szolgáló árapályzóna Ázsia-szerte jellemző degradációja és művelésbe vonása tovább fokozza a problémát. A mentőalakulat jelenleg Oroszországban várja, hogy feltérképezhesse a hamarosan létrejövő fészkeket. Az összegyűjtött tojásokat egy, a tundrán kívül felállított keltetőben helyezik el, majd kikelésüket követően a moszkvai állatkertbe szállítják őket karanténba. A madarak a karantén letelte után jutnak el végleges helyükre, a WWT kifejezetten e célra létrehozott állomására, a dél-angliai Slimbridge-be.

A természetvédők tisztában vannak azzal, hogy a kanalascsőrű partfutót nem lehet a vadon élő populáció védelmét szolgáló intézkedések nélkül megmenteni, de nehéz lenne elég gyors változást elérni még a faj kipusztulása előtt. A fogságban élő populáció létrehozásával remélhetőleg sikerül időt nyerni – mondta Geoff Hilton, a WWT kutatásvezetője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.