A székelyek partnerekre vágynak, nem pedig függőségre

Székelyföldön az önkormányzatiság erősítésére és e régió gazdasági fejlesztésére van szükség – hangsúlyozták pénteken a Székelyföld fejlesztési stratégiájáról szóló tanácskozáson a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos).<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799022" target="_blank"><strong>• Túl kell lépni az egyéni érdekeken</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/798973" target="_blank"><strong>• Nagy-Britannia is követheti a magyar példát </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/798993" target="_blank"><strong>•  A romániai „politikai kártyajátékban” mindig a magyarok a Fekete Péterek</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/798866" target="_blank"><strong>• A szlovákoknál hisztéria, a magyaroknál viszont evidencia + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 07. 22. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghívott előadók úgy vélték: e magyar többségű régiót két fő területen kell felkarolni. Egyrészt az infrastruktúrát kell fejleszteni, és erősíteni kell a helyi közösségek gazdasági erejét – fejtette ki Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke. Hangsúlyozta, hogy székelyföldi önkormányzati rendszer nélkül nincs lehetőség a tervek megvalósítására. Mivel regionális központja nincs Székelyföldnek, a székely székek (a hagyományos történelmi közigazgatási egységek), azaz a kistérségek egészséges konkurenciája a jövőben is megmarad – tette hozzá.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke arról beszélt, hogy Bukarest, Budapest és Brüsszel nélkül is van jövője Székelyföldnek. A függőségi viszonyok helyett szerinte partnerségi kapcsolatokat kell kialakítania a székely régiónak. Úgy vélte: a mezőgazdaságban, azon belül is az erdőgazdaságban, valamint a turizmusban is jelentős fejlesztési lehetőségek rejlenek. A tanácskozásnak otthont adó sátorhoz a beszédek megkezdése előtt érkezett meg négy nap után a Háromszéki biciklitúra az autonómiáért 44 fős csapata. A kerékpárosokat Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, az Európai Parlament alelnöke, Szatmáry Kristóf belgazdasági államtitkár és a tusnádfürdői polgármester köszöntötte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.