Megosztott a piac Olaszország pénzügyi jövőjét illetően

Olaszország adósságdinamikája nem fenntarthatatlan, és a kormány minap bejelentett „ambiciózus” államháztartási konszolidációs programja – amely 2014-re egyensúlyos költségvetést céloz – negatív sokkok elmaradása esetén stabilizálhatja az olasz szuverén adósi profilt, alátámasztva a magasan elsőrendű, „AA mínusz” szintű olasz adósosztályzatot – áll a Fitch Ratings hitelminősítő szerdán Londonban kiadott átfogó elemzésében.<br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796924" target="_blank"><br /><strong>• Nem mérgesedhet el a válság – Vasárnap lehet az uniós csúcs</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796969" target="_blank"><strong>• A lengyelek korábbi sikereikre alapozzák az euróoptimizmust</strong></a>

MNO
2011. 07. 13. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más nagy londoni házak ugyanakkor korántsem ennyire derűlátók; egyes citybeli vélemények szerint Olaszország problémái az euróövezet összeomlását is okozhatják. A Fitch szerdai elemzésében kiemelte: az olasz adósbesorolásra érvényes stabil kilátás a cég azon várakozását jelzi, hogy az olasz kormánynak valószínűleg sikerül a tervekben szereplő módon csökkentenie az államháztartási hiányt. A legnagyobb európai hitelminősítő szerint az olasz és egyéb euróövezeti kormánykötvény-hozamok legutóbbi meredek emelkedése nem az olasz szuverén adósi alapmutatók romlását tükrözi, hanem azt a bizalmi válságot, amely az euróövezeti adósságválságra adott európai gazdaságpolitikai válaszlépésekkel kapcsolatban uralkodott el a piacon.

A hitelminősítő szerint Olaszország jó úton jár az idei államháztartási hiánycél teljesítése felé, és a most bejelentett pótlólagos intézkedések megerősítik a 2014-re kitűzött egyensúlyi költségvetési cél hitelességét. A cég saját előrejelzése szerint az olasz államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 3,9 százalékára csökken, a kamatfizetési kötelezettségek nélkül számolt elsődleges egyenleg pedig 0,9 százalékos többletben lesz. A Fitch Ratings elemzése szerint – ha az olasz kormány tartja magát államháztartási konszolidációs stratégiájához – az olasz államadósság-ráta nincs fenntarthatatlan pályán, még a gazdasági növekedés folytatódó gyengeségét feltételezve sem. Ha a tízéves olasz kormánykötvény hozama például 7 százalékra emelkedik, és ezen a szinten marad, az olasz kormányadósságot terhelő effektív kamat a jelenlegi 4 százalék körüli szintről 2015-ig 5,5 százalékra nőne, a kamattörlesztés pedig 110 milliárd euró – a GDP-érték 6,1 százaléka – lenne abban az évben a 2011-re várt – a hazai össztermék 4,8 százalékának megfelelő – 75 milliárd euró helyett. A Fitch jelenlegi alapeseti előrejelzésében azonban már benne van az effektív kamatteher növekedése, és a hitelminősítő szerint még a hitelfelvételi költségek ilyen mértékű emelkedése sem venné elejét a GDP-arányos közadósság-ráta fokozatos csökkenésének, jóllehet az ütem a jelenleg valószínűsítettnél jóval lassabb lenne.

Olaszország egy időzített bomba

Más nagy londoni házak mindazonáltal korántsem ennyire derűlátók az olasz kilátásokkal kapcsolatban. A Capital Economics, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemző ház Olaszországról szintén szerdán kiadott elemzésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy Olaszország „az euróövezet ketyegő időzített bombája”. A cég szerint ha a görög adósságválság enyhítésére olyan terv születik, amely jelentős veszteségeket vetít előre a magánszektorbeli adósságbefektetők számára, az „aligha vigasztalja az olasz kötvények befektetőit”. Ráadásul az „aggasztó realitás” az, hogy egy ehhez hasonló tervet nem lehetne alkalmazni egy olyan méretű gazdaságra, mint Olaszország, tekintettel arra, hogy a teljes görög államadósság az összesített euróövezeti GDP-érték alig 4 százaléka, az olasz államadósság azonban a valutauniós hazai össztermék 20 százalékának felel meg – áll a Capital Economics szerdai londoni elemzésében.

A cég számításai szerint a jelenlegi gyenge növekedési környezetben az olasz kormánynak 7 százalékhoz közeli elsődleges államháztartási többleteket kellene produkálnia csak ahhoz, hogy az államadósság-ráta az olasz GDP-érték 100 százalékára csökkenjen hosszú távon. „Abban a valószínű esetben”, ha az EU nem tudja megmenteni Olaszországot, rendezetlen körülmények közepette bekövetkező törlesztési leállás következhet, esetleg 2012 első hónapjaiban, amikor 90 milliárd euró olasz államadósság jár le. A Capital Economics szerdai elemzése szerint mivel valószínűtlen, hogy az EU-adófizetők hajlandók lennének annyi pénz előteremtésére, amennyi egy ekkora gazdaság megmentéséhez szükséges, egy esetleges olasz fizetési válság az euróövezet összeomlásához is elvezethet.

Egy másik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) e héten kiadott elemzése szerint Olaszország gazdasága gyakorlatilag leállt, az olasz exportot pedig alapvetően versenyképtelenné teszi az erős euró. A CEBR londoni szakelemzőinek számításai szerint a versenyképesség megteremtéséhez Olaszországban 19 százalékkal kellene visszafogni a fogyasztást, és az egyre emelkedő hozamok miatt pedig most már „az olasz adóssághelyzet is közel jár ahhoz, fenntarthatatlanná váljon”. A ház mindent egybevetve azt jósolta, hogy sem Olaszország, sem az ugyancsak a piaci figyelem központjában álló Spanyolország lakossága nem lesz hajlandó vállalni az euróövezeti tagság fenntartásához szükséges „szűkölködést”. A CEBR elemzői ennek alapján mindössze egyötödös esélyt adtak az elemzésben arra, hogy az euróövezet tíz év múlva is létezni fog jelenlegi formájában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.