A líbiai átmeneti vezetés nem kér a külföldi katonákból

Líbia átmeneti vezetése elvetette azt a gondolatot, hogy az országba külföldről bármilyen jellegű katonai erőket, illetve megfigyelőket küldjenek – közölte kedden New Yorkban Ian Martin líbiai ügyekben illetékes ENSZ-megbízott. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/806672" target="_blank"><strong>• 50 ezer ember vesztette életét a felkelés kitörése óta</strong></a>

MNO
2011. 08. 31. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rutinos brit diplomata – aki már bizonyította, hogy kusza, nehezen áttekinthető helyzetekben is képes sikerre vinni békéltető folyamatokat – ezúttal a líbiai konfliktus rendezésével kapcsolatos ügyekben tölt be főtanácsadói szerepet Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára mellett.

Kedden a Biztonsági Tanács zárt ajtók mögötti ülése után újságíróknak nyilatkozva kijelentette: „nem számolunk azzal, hogy a líbiai átmeneti vezetés katonai megfigyelőket kér”. Hozzáfűzte: egyértelmű, hogy a líbiaiak el akarják kerülni azt, hogy az ENSZ vagy bárki más katonákat küldjön (az észak-afrikai országba).

Kedden Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai felkelők, illetve gyakorlatilag már a győztes népfelkelés politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a vezetője megerősítette, hogy Líbiának nincs szüksége külső segítségre az ország biztonságának a fenntartása céljából. Martin viszont azt várja, hogy az ÁNT segítséget kér majd az ENSZ-től rendőri erőinek a felállításához. Érdekeltek abban, hogy a közrendet ellenőrzésük vonják, majd fokozatosan kialakítsanak egy, a közrend fenntartására képes rendőrséget – mondta Martin.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.