A segélyszervezet nem lát kivetnivalót az ellenőrzésben

Pozitív hozadéka is lehet annak, ha a hatóságok felmérik és ellenőrzik azokat a területeket, ahol a hajléktalanok is élnek – mondta Kis Boáz, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szóvivője kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803652" target="_blank"><strong>• Nem harcolt a Tigrisekkel a csepeli gyilkos?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803623" target="_blank"><strong>• Nem lesz egyszerű a csepeli áldozatok azonosítása</strong></a>

MNO
2011. 08. 16. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóértesülések szerint a csepeli gyilkosságok kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a rendőrség ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek.

Kis Boáz azt mondta, mindez segítheti a hajléktalanokkal kapcsolatos segélyszervezeti munkát, hiszen az esetleges ellenőrzések után frissül és bővül az az adatbázis, amelyben számon tartják a fedél nélkül élőket, s az így megszerzett új információk pluszt jelenthetnek a rászorulók megsegítését végző munkában.

A szóvivő hangsúlyozta: „nem feltétlenül a hajléktalanok vegzálása egy ilyen kezdeményezés célja, legalábbis az ökumenikus segélyszervezet szempontjából, sőt kifejezetten hasznos lehet a rendőrség jelenléte, hiszen nem arról van szó, hogy a hajléktalanok bűnözők lennének, hanem sok esetben inkább ők az áldozatai a bűncselekményeknek, melyek számának csökkenését várják az intézkedéstől”.

A hajléktalan emberek érdek- és jogvédelmével foglalkozó egyik civil szervezet, A Város Mindenkié nevű csoport elítélte, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került csepeli bűncselekmények kapcsán a médiában többször említették a hajléktalanokat mint bűnözői csoportot. „Ez nemcsak jogellenes, de indokolatlanul megbélyegez egy már ma is szélsőségesen kirekesztett csoportot” – írta a csoport keddi közleményében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Csizner Zoltán szombaton közölte, hogy a Csepel-szigeten kihantolt négy holttesttel összefüggésben eddig hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A rendőrség szerint „egyértelmű, hogy az életellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez”. A rendőrség közlése szerint az a tény, hogy az emberöléseket sorozatban, feltételezhetően több hónapon át anélkül követték el, hogy azt a hatóságok tudomására hozták volna, „meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat”.

A rendőrség nem reagál

A rendőrség nem kíván sajtóértesülésekre reagálni a csepeli gyilkosságok kapcsán, a nyomozás jelenlegi szakaszában pedig nincsenek újabb nyilvánosságra hozható információk – mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője kedden. Bartha László hozzátette: a nyomozók egyelőre a szakértői vélemények elkészültére várnak.

A Bors, a Blikk és a Népszabadság értesülései szerint az eddig őrizetbe vett gyanúsítottak vallomásai alapján a csepeli erdőben talált négy halott közül kettő halálának körülményeire már van magyarázat. A lapok meg nem erősített információi szerint a kolónia egyik tagja fagyállót ivott, és a mérgezés végzett vele, társai pedig elásták a holttestet. Később egy másik hajléktalan zsarolni kezdte őket, hogy elárulja titkukat a rendőrségnek. Neki ezért kellett meghalnia: társai állítólag halálra szurkálták – írják a lapok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.