Az Egyesült Államok újra az államcsőd közelébe kerül?

Az Irene hurrikán nyomán ismét fellángoltak a költségvetési viták Washingtonban, miután egy vezető republikánus politikus hétfőn kijelentette, hogy a viharkárok helyreállítására fordított összegeket a költségvetés egyéb tételeinek csökkentésével kell ellensúlyozni.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/806406" target="_blank"><strong>• Árvíz keseríti az emberek életét az Irene elvonultával + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 30. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Igen, a szövetségi hatalomnak szerepet kell vállalnia és igen, megtaláljuk az ehhez szükséges pénzt. De biztosítanunk kell, hogy más területeken megtakarításokat hajtunk végre” – jelentette ki a Fox Newsnak nyilatkozva Eric Cantor, a képviselőházi republikánusok kettes számú vezetője. „Értelmetlen csökkenteni a leendő katasztrófák elhárítását segítő programokat, hogy így fizessük ki a már bekövetkezett szükséghelyzetekből fakadó költségeket” – szögezte le hétfőn kiadott közleményében Mary Landrieu demokratapárti szenátor.

Az Irene következtében 9 államban több mint kéttucatnyi ember vesztette életét, s hétfő este is több mint 5 millióan voltak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partján. A viharkárok, noha alatta maradnak a legrosszabb várakozásoknak, elérhetik a 10 milliárd dollárt, amelyek helyreállítását egyrészt a biztosítók alapjaiból, másrészt pedig közpénzekből fedeznek majd. A veszteségekről a hivatalos kormányzati összesítés még nem készült el, de már most nyilvánvaló, hogy a Fehér Háznak pótlólagos költségvetési eszközökért kell fordulnia a kongresszushoz azért, hogy fedezni tudja a helyreállítás költségeit.

A katasztrófaelhárításért felelős szövetségi ügynökség (Federal Emergency Management Agency, FEMA) kasszájában jelenleg 972 millió dollár van, ezért a szervezetnek le kellett állítania az előző katasztrófák okozta károk helyreállítását, hogy elegendő pénze maradjon az Irene áldozatainak mentésére és megsegítésére.

A republikánus többségű képviselőház júniusban megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely a szeptember 30-án véget érő pénzügyi évre 1 milliárd dollárral emelte meg a FEMA költségvetését, a következő esztendőre pedig 2,65 milliárd dollárt irányoz elő az ügynökség számára. (Az Egyesült Államokban az Irene-t megelőző természeti csapások 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az idén.) A törvénytervezet értelmében a kormányzatnak máshonnan kell elvonnia a pénzt, ha ennél többre lenne szüksége, amit a Fehér Ház a szándékai szerint figyelmen kívül hagyna. A demokrata többségű szenátus belbiztonsági bizottsága a törvényhozás első munkanapján, szeptember 6-án szavaz a maga törvénytervezetéről, amely jelentősen eltér majd a képviselőházi dokumentumtól.

Barack Obama elnök 9 államban hirdetett szükségállapotot, amivel a mentésben és a helyreállításban való szerepvállalásra kötelezte a szövetségi kormányzatot. Az ország mély ideológiai megosztottságára jellemző, hogy Ron Paul texasi képviselő és republikánus elnökjelölt kijelentette: az Egyesült államoknak nincs szüksége a FEMA-ra és a tagállamok önerőből is meg tudják oldali a katasztrófaelhárítást.

Eric Cantor virginiai képviselő választókörzete a múlt heti földrengés epicentrumában volt, s egyúttal komoly veszteségeket szenvedett a hurrikán miatt is. A republikánusok azonban a képviselőházi többség tavaly novemberi elhódítása óta célul tűzték ki a költségvetési hiány és az államadósság drasztikus csökkentését. A költségvetési csatározások áprilisban csaknem a szövetségi kormányzat nem létfontosságú intézményeinek leállásához, augusztusban pedig kis híján az Egyesült államok első technikai államcsődjéhez vezettek. Hat évvel ezelőtt, miután a Katrina hurrikán súlyos pusztítást végzett New Orleansben, a republikánus többségű kongresszus soron kívül 81,6 milliárd dollárnyi „rendkívüli kiadást” hagyott jóvá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.