Búcsút mondhatunk az álmainknak? + Videó

A hétfői tőzsdepániktól tartanak gazdasági elemzők az amerikai államadósság leminősítése után, ezért komoly tárgyalásokat folytattak telefonon a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-as országok pénzügyminiszter-helyettesei. Madár István közgazdász szerint búcsút inthetünk a 3 százalékos növekedési álmainknak, és ezzel együtt jár, hogy a költségvetési kiigazításainknak is nagyobbnak kell lennie.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802025" target="_blank"><strong>• Tényleg menthetetlen az euró? + Képek + Videó</strong></a>

MNO
2011. 08. 07. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Standard & Poor’s pénteken este – a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként – egy fokozattal, „AA-plusz”-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának eddig „AAA” szintű hosszú távú adósosztályzatát a növekvő amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Pénteki közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben. Ennek nyomán a korábban a világ legbiztonságosabb befektetésének tekintett amerikai kincstárjegyek adósosztályzata rosszabb lett, mint a brit, a német, a francia vagy a kanadai kormánykötvényeké, s ez megdrágíthatja az amerikai adósságszolgálat finanszírozását.

Folyamatosan egyeztettek

A hét legfejlettebb ipari állam (G7-csoport) pénzügyminiszterei mindazonáltal jelezték: már vasárnap videotanácskozást tartanak, hogy egyeztessék álláspontjukat. A pénzpiacokon kialakuló helyzet függvényében hétfőn arról is döntenek, hogy összehívják-e a G7-et és Oroszországot tömörítő G8-csoportot. A megelőző 24 órában Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és az Egyesült Államok vezetői telefonos egyeztetések tömkelegét bonyolították le.

A szaúdi értéktőzsde szombaton 5,46 százalékos mínuszban zárt. Az arab világ legnagyobb tőzsdéje – az egyetlen a világon, amely szombaton is működik – volt az első, ahol a befektetők reagálni tudtak az S&P döntésére.

Jutalmaznák Berlusconit

Válságtanácskozást tartott az Európai Központi Bank is. A piac azt várja, hogy a pénzintézet hétfőn megkezdi az olasz állampapírok felvásárlását, ezzel jutalmazva Berlusconit, aki egy évvel előre hozta a megszorítócsomag bevezetését. Elemzők szerint hétfőn óriási zuhanással nyitnak a világ tőzsdéi. Hétvégén a szaúdi és az izraeli börzén 5-5 százalékkal esett az index.

A német kancellár szakértői ellenzik Olaszország megmentését – közölte a Der Spiegel című hetilap. Úgy értesültek, hogy a kormány szakemberei szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap megháromszorozása sem lenne elég, ha Olaszország pénzügyi segítséget kérne. Németországnak ezért ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az olasz kormány megszorításokkal lábaljon ki a válságból.

Ez szóba sem jöhet

Közben a svájci gazdasági miniszter az ország közszolgálati rádiójában bejelentette, hogy szóba sem jöhet a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése. A politikus szerint a negatív kamatszintek bevezetése nem hozna eredményt az alpesi valuta erősödése ellen. A rögzítést közgazdászok azután javasolták, hogy a svájci jegybank múlt szerdán a kamatcsökkentéssel elismerte, hogy a túl magas árfolyam az ország gazdaságára is negatív hatással van.

Elegendőek lesznek az intézkedések?

Növekszik annak a valószínűsége, hogy a fejlett világ recesszióba is süllyedhet, ez pedig nyilván a magyar gazdaság exportkilátásait is érintené, ebben az esetben búcsút inthetünk a 3 százalékos növekedési álmainknak, és ezzel párhuzamosan együtt jár az, hogy a költségvetési kiigazításainknak is nagyobbnak kell lennie, hiszen nem lesz rá mód, hogy az eddig elhatározott intézkedések elegendőek legyenek a hiánycélok tartására – nyilatkozta a hírTV-nek Madár István a Portfólió.hu elemzője.

(hírTV, MNO, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.