Csökkentek az ipari termelői árak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán teszi közzé az ipari termelői árak júliusi alakulását és a beruházások második negyedévi adatai.

MNO
2011. 08. 31. 5:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 1,0 százalékkal csökkentek. Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 júniusában az előző havihoz mérten 0,6 százalékkal mérséklődtek, a 2010. júniusival összehasonlítva 1,5 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítés forintban mért árai egy hónap alatt 0,9 százalékkal, éves bázison 2,8 százalékkal alacsonyabbak lettek. Az idén január–június között 4,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző év azonos időszakához képest. Az ipari termelői árak 2010. júliusban az előző havihoz képest 0,2, az egy évvel korábbihoz mérten 8,7 százalékkal nőttek.

A KSH szerdán teszi közzé a beruházások második negyedévi adatait is. Az elemzők 1-2 százalékos csökkenést várnak. Az augusztus közepén megjelent második negyedévi előzetes GDP-adat szerint a bruttó hazai termék 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gazdaság teljesítménye az év első felében 2,0 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 1,9 százalékkal bővült.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva stagnált a GDP. Az első negyedévben a beruházások volumene 1,1 százalékkal mérséklődött 2010 első negyedévéhez képest, 2010 utolsó negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított volumenindex szerint viszont 1,7 százalékkal emelkedett.

A múlt év második negyedévében a beruházások a bázishoz képest 4,9 százalékkal estek vissza, 2010 első félévében 5,5 százalékkal. A beruházások volumene 2007 vége óta megszakítás nélkül csökken éves összevetésben. Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2009-ben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.