Csütörtöktől érvényes a szegények bérlete

A portugál sajtó fő témái: csütörtöktől érvényes az úgynevezett szegények bérlete; a kormány kedden elfogadja a középtávú költségvetési és stratégiai gazdasági tervet. A guatemalai lapok ismét a titkos amerikai gyógyszerkísérletekkel foglalkoznak. Az ország alelnöke megígérte, hogy bocsánatot fognak kérni az áldozatoktól és hozzátartozóiktól.

2011. 08. 30. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

dn.pt, jornaldenegocios.pt, expresso.clix.pt – Portugália

A lapok legtöbbje arra emlékeztette az olvasókat, hogy szeptember elsejétől már érvényes Portóban és Lisszabonban a szegények bérlete, hivatalosan a „szociális bérlet”. Ezzel kapcsolatban a gazdasági és munkaügyi minisztérium azt is közölte, hogy csak azok vehetik igénybe a két városban, akiknek havi jövedelme nem haladja meg az 545 eurót.

A sajtó a köztársasági elnök, Aníbal Cavaco Silva javaslatával is foglalkozott, amely szerint újra meg kellene fontolni az örökösödési adó bevezetését. Pártja, a nevével ellentétben jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) tapintatosan elutasította az államfői felvetést. José Matos Rosa, a PSD főtitkára azzal indokolta álláspontját, hogy most semmi sem indokolja az adótípus visszahozását. „Nincsenek igazságos adórendszerek, és az örökösödési adó visszahozása még kevésbé tenné igazságossá a jelenlegi adórendszert” – indokolt Matos Rosa.

A Jornal de Negócios külön összeállítást közölt azokról a portugálokról, akik el tudják rejteni megtakarításaikat, és el is árulta, hova menekítik pénzüket. A gazdagadóval kapcsolatos, még egyáltalán nem lezárt vita ugyanis erre a döntésre késztette őket. Az érdekes listán megtekinthető az a 46 célország – többségük közismert adóparadicsom volt 2009-ig –, ahol biztonságban érzik bankbetétjeiket. Csak néhány név a teljesség igénye nélkül: Seychelle-szigetek, Saint Kitts és Nevis, Andorra, Szváziföld, Gibraltár. A gazdasági lap utánajárt annak a tíz országnak, illetve városnak is, ahol a legtöbb betét landol: az első Hongkong (216 milliárd euró), a második Luxemburg (148 milliárd), a harmadik pedig a Kajmán-szigetek (76 milliárd).

Pedro Passos Coelho miniszterelnök jobboldali kormánykoalíciója közben kedden fogadja el a középtávú költségvetési és új gazdasági stratégiát. A stratégia kidolgozása a 78 milliárd eurós mentőövet még májusban megajánló trojka – az EU, az EKB és az IMF – egyik feltétele volt.

prensalibre.com, elperiodico.com.gt – Guatemala, elmundo.es – Spanyolország

Washingtonban elnöki bizottság foglalkozik az 1946–1948 között Guatemalában titkos orvosi kísérlet során megfertőzött mintegy 5500 lakos ügyével. Stephen Hauser, az amerikai bioetikai tanulmányközpont vezetője szerint legalább 83 bizonyított halálesetről tudnak. 1300 lakost két nemi betegség kórokozójával fertőztek meg, hogy megtudják, mennyire hatásos az akkor még újnak számító penicillin. A bizottságot még Barack Obama hozta létre, hogy kiderítse, mi volt a célja ezeknek a kísérleteknek. Rafael Espada, a guatemalai alelnök közölte kedden, hogy kormánya hivatalosan is bocsánatot fog kérni az életben maradt áldozatoktól és a halottak hozzátartozóitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.