Egyelőre elmarad a totális összeomlás + Képek

Megszavazta kedden az amerikai szenátus az adósságplafon emeléséről szóló jogszabályt, amivel gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. A képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzá kapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket. A megállapodás értelmében 2013-ig 2000 milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801014" target="_blank"><strong>• Magyarország a világátlag felett</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801077" target="_blank"><strong>• Óriási veszélynek tartják az euróövezeti instabilitást </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800819" target="_blank"><strong>• Senkinek sem érdeke a világvége</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801005" target="_blank"><strong>• A leminősítés elkerüléséhez nem elég a csökkentési terv</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801050" target="_blank"><strong>• A kockázatok miatt csökkent a befektetési alapok vagyona </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801026" target="_blank"><strong>• Minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801086" target="_blank"><strong>• Sorra dőlnek a rekordok, a frank már 247 forint felett</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801106" target="_blank"><strong>• Sokkolt a frank</strong></a>

MNO
2011. 08. 02. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta kedden az amerikai szenátus az adósságplafon emeléséről szóló jogszabályt, amivel gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. A képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzá kapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket. A megállapodás értelmében 2013-ig 2000 milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.



Felállítanak egy kétpárti bizottságot, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe. Továbbra is bizonytalan ugyanakkor, hogy a megállapodásba foglalt deficitcsökkentési intézkedések elegendők-e ahhoz, hogy az Egyesült Államok a hitelminősítőknél megőrizhesse az „AAA” szintű adósbesorolását.



Ez csak az első lépés

Az adósságplafon emeléséről és a kiadáscsökkentésről szóló kompromisszum csak az első lépés volt, két párt képviselői együtt fognak dolgozni a deficit további csökkentése érdekében – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden, a Fehér Ház rózsakertjéből közvetített televíziós beszédében. Az elnök néhány perccel az után beszélt, hogy a szenátus elfogadta az adósságplafon emeléséről és a hozzá kapcsolt deficitcsökkentési lépésekről kötött kompromisszumos törvénytervezetet.

Obama hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb gazdaságának újjáépítése érdekében további lépésekre van szükség. Értésre adta, hogy egy adóreform kidolgozását várja el a kongresszus által felállítandó kétpárti kongresszusi bizottságtól, és ismételten hangsúlyozta, hogy „kiegyensúlyozott megközelítésre” van szükség, amelynek értelmében a gazdagok több adót fizetnek majd a deficitcsökkentés érdekében.

Az elnök rámutatott a munkahelyteremtés sürgősségére, és sürgette, hogy a kongresszus hozza meg az olyan gazdaságélénkítő döntéseket, mint a munkanélküliségi biztosítás meghosszabbítása, a Panamával, Dél-Koreával és a Kolumbiával kötött kereskedelmi megállapodások ratifikálása, és a polgári repülés finanszírozásáról szóló törvénynek még a törvényhozási szünet előtti jóváhagyása. Felhívta a figyelmet, hogy a gazdaság helyzetének javításáért mindkét párt felelősséggel tartozik. A frissen elfogadott törvényt az elnök kedden már alá is írta.



Helyes irányba tett lépés

Az amerikai államadósság-plafon emeléséről megszületett törvényhozási döntés „az első fontos lépés” az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „AAA” szuverén adóskockázati besorolásának megőrzése felé – közölte kedd esti londoni kommentárjában a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás után, Londonban kiadott kommentárjában „egyértelműen a helyes irányba tett lépésnek” nevezte a kongresszusi megállapodást.



A Fitch kiemelte ugyanakkor azt a véleményét is, hogy az Egyesült Államoknak, csakúgy, mint az európai országok zömének, kemény adó- és kiadási döntésekkel kell szembenéznie – ráadásul gyenge gazdasági növekedési környezetben –, ha az államháztartási hiányt és az államadósságot középtávon „biztonságosabb szintekre” kívánja csökkenteni. A Fitch Ratings szerint a kedden megszületett egyezség „fontos első lépése, de nem a vége” annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok „AAA” adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitszint elérésére.



(Fotók: Reuters)

Az elemzés szerint az adósságplafon megemelése és a létrejött deficitcsökkentési terv „szélesebb értelemben vett paraméterei” alátámasztják a Fitch azon véleményét, hogy az Egyesült Államokban eluralkodott politikai közbeszéd „intenzitása és teátrális jellege” ellenére megvan a politikai akarat és a képesség a helyes döntések meghozatalára. Mindazonáltal csak „az utolsó lehetséges pillanatban” sikerült elkerülni, hogy a Fitch Ratings negatív előjelű – vagyis leminősítést valószínűsítő – felülvizsgálat alá vegye az amerikai adósbesorolást – áll a hitelminősítő kedd esti londoni elemzésében.

A Fitch ugyanakkor jóval nagyobb türelmet tanúsított az Egyesült Államok iránt az adósságlimit-emelés kapcsán kirobbant vita során, mint a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service ugyanis már a múlt hónap közepén negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok adósosztályzatait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.