Ez nem más, mint a sátán szendvicse

Dühösen, ordítva, de lenyelte a képviselőház a „sátán szendvicsét”. A demokrata párt képviselői komoly kritikát fogalmaztak meg a számukra vereséget jelentő adósságcsökkentő csomaggal szemben, „elvtelennek” nevezve a megegyezés részleteit és „terroristának” politikai ellenfeleiket – tudósít a Politico.

Kovács N. László
2011. 08. 02. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politico (politico.com)

„Ha jobban megnézzük, ez a csomag ellenkezik mindennel, amit a világ nagy vallásai tanítanak, hiszen ezek azt mondják, gondoskodj a szegényekről, gondoskodj az idősekről… Valóságos sátán-szendviccsel állunk szemben” – nyilatkozta Emanuel Clever, a kongresszusi fekete képviselők bizottságának elnöke, metodista lelkész. Nancy Pelosi, a demokraták alsóházi frakcióvezetője erre is rátett egy lapáttal: „Sátán-szendvics, sátán-sültkrumplival” – fogalmazott, de hozzátette, véleménye ellenére meg fogja szavazni a törvényt, a másik lehetőség ugyanis a kormányzati leállás. „A republikánusok tettek róla, hogy a gazdagok és a nagyvállalatok egyetlen centtel se járuljanak hozzá az adósság csökkentéséhez, aminek súlyát így a középosztály és a szegények fogják a vállukon cipelni. Ez nem csupán borzasztóan erkölcstelen, de gazdaságilag sem helyes döntés” – foglalta össze a baloldaliak panaszait Bernie Sanders szenátor.

Az Egyesült Államok alelnöke, Joe Biden sem riadt vissza a kemény szavaktól. A megegyezésről szóló, zárt ajtók mögött tartó egyeztetésen először Mike Doyle képviselő nevezte terroristának a rivális pártot, de később Biden is egyetértését fejezte ki. „Terroristákkal tárgyaltunk” – mondta Doyle, mire az alelnök így reagált: „Valóban úgy viselkedtek, mint a terroristák”, a megegyezés azonban kiveszi a kezükből a „tömegpusztító fegyvert” – legalábbis több jelenlévő ezt állítja. A szenátor szóvivője először nem volt hajlandó kommentálni az eseményeket, majd elismerte, valóban elhangzottak a leírtak, ő azonban nem használta a t betűs szót, és nem is tartja azt méltónak a politikai párbeszéd színvonalához. A liberálisok túl durva megszorításai miatt kritizálják a törvényt. A másik oldal azonban épp ellenkezően vélekedik. „Washington tovább rohan a pénzügyi szakadék felé, ez a megoldás pedig épphogy csak lelassítja egy kicsit” – nyilatkozta Mark Mulvaney. Joe Walsh, a Tea Partyhoz köthető politikusok egyik vezére pedig nyilatkozatban fejtette ki, bár csodálja a republikánus vezetők eredményeit, a javaslatot mégsem tudja támogatni, hiszen az nem tartalmaz elég biztosítékot a kormányzati költekezés megfékezésére. Walsh és több konzervatív társa főként a kiegyensúlyozott költségvetés alkotmányba foglalását hiányolja.

A parázs vitát egyetlen felemelő epizód „zavarta meg” csupán: a szavazáson ugyanis megjelent Gabrielle Giffords, az az arizonai képviselő, akit hét hónappal ezelőtt fejbe lőtt egy őrült. Az igennel szavazó demokratát tapsvihar fogadta, a közelben állók ölelgették, mindenki igyekezett a lehető legmelegebben üdvözölni – a képviselőház, ha csak egy pillanatra is, de egységbe forrt. A helyzetnek valóban tehát senki nem örül, de van, aki szerint ez így helyes. „A jobboldaliak dühösek. A baloldaliak dühösek. Még a középen állók is fel vannak háborodva. Ezt nevezik kompromisszumnak” – írta le a helyzetet Harry Reid szenátusi elnök.

The Guardian (guardian.co.uk)

Újabb letartóztatás történt a brit telefonlehallgatási botránnyal kapcsolatban – közli a The Guardian. Az „ismeretlen férfi” vélhetően a News of the World egykori vezető szerkesztője, Stuart Kuttner. A férfi nem tudta, hogy le fogják tartóztatni, csupán kihallgatásra érkezett kedd délelőtt a rendőrségre, a hatóságok azonban benn tartották, tudta meg a The Guardian. A lehallgatásokat vizsgáló Weeting és a rendőrök felelősségét firtató Elveden akciócsoport is részt vett a férfi elfogásában, akit lehallgatásra való összeesküvés gyanújával tartanak fogva. Miután kikérdezték, az ismeretlen személyt valószínűleg óvadék ellenében szabadlábra helyezik majd. Kuttner – ha valóban ő az – olyan „illusztris” gyanúsított-társasághoz csatlakozik, amelynek már tagja Rebekah Brooks egykori News of the World és The Sun-szerkesztő, Andy Coulson exszerkesztő és miniszterelnöki főkommunikátor, Ian Edmondson szerkesztő, Neville Thurlbeck, James Weatherup, Terenia Taras és Clive Goodman újságírók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.