Folytatódott a zuhanás

Folytatódott az esés a múlt héten is a Budapesti Értéktőzsdén, a tőzsde részvényindexe, a BUX 20 ezer pont alatt, 19 733,14 ponton zárt pénteken. Utoljára 2009. november elején járt 20 ezer pont alatt a BUX.

MNO
2011. 08. 07. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az index egy hét alatt 1885 ponttal, 8,72 százalékkal esett, és jelenleg már a tavaly év végi 21 327,07 pontos értékénél 1594 ponttal, 7,47 százalékkal alacsonyabban áll. A részvénypiaci forgalom élénkült, 113,7 milliárd forint értékben születtek üzletek, szemben az előző hét 47,1 milliárd forintos összforgalmával. A vezető részvények mindegyike jelentős veszteséggel zárta a hetet. A piacokat az elmúlt héten is az Egyesült Államok és az eurózóna adósságproblémái nyomasztották, bár az amerikai adósságplafon emeléséről az utolsó pillanatban sikerült megállapodni.

Hiába múlt el azonban az amerikai államcsőddel kapcsolatos közvetlen kockázat, a korábbi aggodalmak helyét átvették a hosszabb távú amerikai fiskális kilátásokkal, az esetleges leminősítéssel, és az eurózóna perifériájának állapotával kapcsolatos kiújult aggályok – írta heti elemzésében a CIB Bank. Mindezek mellett a héten megjelent fejlett piaci adatok az általános lassulásra utaltak, emiatt fokozódott a kockázatkerülés, ami mind a részvény-, mind a devizapiacokon megmutatkozott. A svájci frank árfolyama az egekbe szökött a főbb devizákkal szemben, amit csak ideig-óráig tudott ellensúlyozni a svájci jegybank verbális intervenciója a frank gyengítése érdekében, és kamatcéljának gyakorlatilag nullára (0,00-0,25 százalék) csökkentése. A frank forintárfolyama megközelítette a 255-öt a héten.

A magyar részvénypiac továbbra is a nemzetközi hangulatot követve esett. A vezető papírok közül a legnagyobb veszteséget az OTP szenvedte el, a bankpapír a hetet 13,94 százalékos eséssel, 4690 forinton zárta, forgalma 84,6 milliárd forint volt, a heti összforgalom 74 százalékát tette ki. A Mol árfolyama 9,41 százalékkal 18300 forintra csökkent, 15,6 milliárd forintos adásvételével az összforgalom közel 14 százalékát adta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.