Híján van a puskapornak a Magyar Nemzeti Bank + Videó

Hatalmas a bizonytalanság a tőzsdéken – hangsúlyozta a hírTV-nek a Buda-Cash Brókerház elemzője. Réczey Zoltán kilátásba helyezte, hogy a svájci frank árfolyama elérheti a 280 forintos szintet. Véleménye szerint a helyzet „közel van” ahhoz, hogy indokolt legyen a monetáris tanács rendkívüli ülésének összehívása, valamint úgy látja, az ország költségvetésére sincsenek jó hatással a világpiaci folyamatok. Akárcsak a magyar tőzsde, az ázsiai és a nyugat-európai börzék is a lejtőn lefelé indulva kezdték a napot. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/802192" target="_blank">• A Moody’s is leminősítéssel fenyegeti az Egyesült Államokat</a></strong>

MNO
2011. 08. 08. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esett a budapesti tőzsde részvényindexe, a BUX, és gyengült a forint is hétfő reggel. Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője a hírTV-nek elmondta: a piacon hatalmas a bizonytalanság. Mint mondta: az Európai Központi Bank (EKB) lépése (megkezdték a spanyol és olasz államkötvények vásárlását) hozzájárult ahhoz, hogy a pánikot elkerüljék, de úgy fogalmazott: „hatalmas szakadék fölött táncolunk”, és előfordulhat, hogy a svájci frank – erősödésének következtében – eléri a 280 forintos árfolyamszintet.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának rendkívüli összehívása sem kizárható az elemző szerint, azonban a „jegybanknak nem sok puskapora van”. Mindenesetre, ha lépésekre lesz szükség, akkor nyilvánvalóan valamilyen árfolyam-stabilizáló, forinterősítő intézkedéseket hajtanak végre – vélte. Réczey Zoltán azt is elmondta: a világpiaci helyzet negatívan hathat hazánk költségvetésére, és további megszorításokra lehet szükség.

Mérséklődött

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 550,07 pontos nyitás után mérsékelte veszteségét hétfőn délelőtt. A BUX 11.30 órakor 19 448,77 ponton állt, ami a pénteki záró értékéhez képest 284,37 pontos, 1,44 százalékos csökkenés, a hétfői nyitásnál 265,70 ponttal magasabb. Az index közel 3 százalékos mínuszban nyitott, követve a nemzetközi trendet, miután a Standard & Poor’s pénteken „AA plusz”-ra rontotta az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatát a lehető legjobb „AAA”-ról.

A részvénypiac forgalma délelőtt 11,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 150 forinttal, 0,82 százalékkal, 18 150 forintra csökkent. Az OTP-részvények ára 77 forinttal, 1,64 százalékkal, 4613 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,14 százalékkal, 520 forintra gyengült. A Richter-papírok árfolyama 740 forinttal, 2,05 százalékkal, 35 350 forintra csökkent.

Korrigált a forint

Korrigált a forint mind az euróval, mind a svájci frankkal szemben hétfőn délelőtt, miután hajnalban ismét új rekordot ért el frank árfolyama. Az eurót fél tízkor 273,99 forinton jegyezték a kora reggeli 274,30–275,06 forint és a péntek délutáni 273,11 forint után. A svájci frank jegyzése 249,73 forintra mérséklődött hétfőn délelőtt, miután hajnalban 255 fölé, új történelmi csúcsra ért az árfolyam.

Jót tett az EKB lépése

A fő nyugat-európai értéktőzsdék – akárcsak az ázsiai piacok – hétfőn is lejtőn kezdtek, majd a délelőtt folyamán mozgásuk mindvégig a veszteségzónában erősen hullámzott. Kora délelőtt mérséklődtek a veszteségek, miután az EKB megkezdte a spanyol és olasz államkötvények vásárlását, de a mínuszok újra nőttek, miután az akció csak pillanatnyi fellélegzést hozott. Az európai kereskedést ugyanakkor erősen befolyásolja, hogy az Európai Központi Bank milyen meggyőződéssel és lendülettel „váltja valóra” a tavasz óta hallgatólagosan felfüggesztett Értékpapír-piaci programját, vásárol-e és milyen értékben olasz és spanyol államkötvényeket. Az európai tőzsdehangulatot délelőtt kissé az javította, hogy kereskedők jelezték: az EKB megkezdte a kötvényvásárlást a másodlagos piacokon.

Gyengélkedik London és Frankfurt is

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 az előrejelzésektől elmaradó 1,27 százalékos mínuszban, a frankfurti DAX-30 az előrejelzéseknek megfelelő 0,87 százalékos veszteségben, a párizsi CAC-40 0,91 százalékos visszaesésben volt nyitás után a pénteki záróhoz képest. A nyitás után több mint egy órával a londoni mutató 0,13 százalékra faragta le veszteségét, és így 5240 ponton állt. A frankfurti index 0,69 százalékos csökkenéssel 6193,39 pontnál járt ekkor, míg a párizsi mutató esése 0,12 százalékra mérséklődött, és ezzel 3274,62 pontnál járt. Fél órával később azonban a veszteségek ismét megugrottak: az FTSE-mutató 1,35 százalékos, a CAC-40 index 1,57 százalékos, a DAX-30 index 2,04 százalékos csökkenést mutatott, miután piaci megítélés szerint a kötvényvásárlás hosszú távú problémákat nem oldja meg.

(hírTV, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.