Ideológiai viták a kolbászosbódénál

A Der Tagesspiegel beszámol a berlini Zöldek egyik vezető politikusa ellen testi sértés miatt tett feljelentés hátteréről. A Die Presse ismerteti, milyen személyi alkuk kísérik az osztrák közszolgálati televízió elnökének megválasztását.

2011. 08. 09. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A baloldali berlini napilapban Lars von Törne Özcan Mutlu és egy bizarr vita a kolbászosbódénál című cikkében tudósít a multikulturális német fővárosi kampány mindennapjairól. Nem jó idők járnak Özcan Mutlura. Az oktatási politikus az egyik legismertebb arca a berlini Zöldeknek, aki a szeptemberi szenátusi választásokon a bejutó helynek számító 8. helyen indul. Először arról tudósított a sajtó, hogy közvetítő szerepet vállalt egy berlini hotelvásárlásban érdekelt török vállalkozás javára. Majd az SPD megszellőztette, hogy Mutlu szerepet vállalt egy magánegyetem berlini karának megnyitásában.

Most a 43 éves mérnök egy kolbászosbódénál lezajlott vitája miatt került az érdeklődés középpontjába. Amint arról a Berliner Zeitung hétfőn a címlapon beszámolt, ketten feljelentést tettek ellene rágalmazás és testi sértés miatt. Mutlu pénteken biciklizett a belvárosban és két currys kolbászt, egy sült krumplit és egy üdítőt rendelt magának, valamint 11 éves lányának. Az eladó 11 eurót kért, mire Mutlu uzsorásnak nevezte. Erre az eladó törökül valami sértőt morgott a kollégájának, amit értett a Törökországban született politikus, aki erre visszakövetelte a pénzét. Amikor az eladó rájött, hogy a kuncsaft török, azonnal elkezdte szidni. Testvérével kirohant a bódéból és a szemére vetette, hogy török létére disznóhúst eszik, méghozzá a ramadán idején. Mutlu a kialakult szóváltás és a későbbi lökdösődés miatt kihívta a rendőrséget. Amikor megérkezett a rendőrség, Mutlu rágalmazásért, míg az eladó testi sértésért tett feljelentést.

Pártjában hevesen vitatják Mutlu szerepét. Miközben a berlini frakcióvezető, Volker Ratzmann és Heiko Thomas kampánymenedzser száz százalékban kiállnak mellette, addig mások szerint a történtek nem meglepők, ismerve a politikus lobbanékony természetét. Ezeket a véleményeket Mutlu a párton belüli hatalmi harc megnyilvánulásainak tartja.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Isabella Wallnöfer és Anna-Maria Wallner Az ORF választási taktikája: a vörös-fekete csomag című cikkében tudósít az osztrák közszolgálati média irányításáért folytatott játszmáról. Hétfőn egész délután egyeztettek a kormányzó szocialisták és a néppártiak arról, hogy miként lehet a felügyelő testület polgári tagjaival elfogadtatni az ott nem igazán kedvelt Alexander Wrabetz SPÖ-jelölt újraválasztásának gondolatát. A tizenkét ÖVP-delegáltat „baráti körben” több órán keresztül győzködték, ezen részt vett Hannes Rauch pártigazgató is. Franz Medwenitsch, a „baráti kör” vezetője jelezte: a polgári tagok többsége támogatja a vezérigazgatót, de Wrabetznek ellenszavazatokkal is számolnia kell. Az, hogy a korábbi éles bírálatok ellenére a néppárti delegáltak mégis támogatni tudják Wrabetzet, az döntően a megígért személyzeti engedményeknek köszönhető. Az SPÖ keményvonalasai – elsősorban az ifjú szocik, mint Laura Rudas pártigazgató és a szocialista küldött Niko Pelinka – úgy vélték, személyi megállapodások köthetők a ÖVP nélkül is, amire a néppárt a kormányzati blokád fenyegetésével válaszolt.

Hétfőn végül arról vitatkoztak, ami a pártoknak az ORF-ben a legfontosabb: a vezetői posztok politikai alapon történő betöltéséről. Nemcsak az igazgatókról, hanem osztályvezetőkről és adásszerkesztőkről is vitatkoztak. Amennyiben tényleg bekövetkezik, hogy Brigitte Kulovits-Rupp (SPÖ), az ORF felügyelő testületének vezetője a közszolgálati adó vidéki igazgatója lesz, akkor Nikor Pelinka követheti székében. A megfigyelők azt is biztosra veszik, hogy Wrabetz legkésőbb a 2013-as választási évben ORF-főtitkárt fog kinevezni. Abban sem kételkedik senki, hogy a szocialisák maguknak követelik a főtitkári posztot, márpedig a versenyfutás esélyesének is Pelinka számít. Ezzel viszont végleg szertefoszlottak azok a tervek, hogy ők állítsák a főtitkárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.