Jó hírek jöttek Oroszországból

Az orosz szolgáltatások teljesítménymutatója (beszerzési menedzser index) a múlt hónapra 56,9 pontra emelkedett a júniusi 55,1 pontról.

MNO
2011. 08. 03. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mutató tavaly szeptember óta jár a visszaesést a növekedéstől elválasztó 50 pont fölött, de előzőleg a júniusi mutató a teljesítmény romlását jelezte az előző hónaphoz viszonyítva. Az idén eddig a májusi 57,6 pont volt a mutató legmagasabb értéke, de az is elmaradt a felmérés világválság előtti, 59,3 pontos átlagától. A mutatót készítő HSBC bank és a Markit Economics piackutató szerdai közlése szerint a júliusi javulásban az új megrendelések szerény növekedéséé volt a főszerep. Előzőleg az orosz feldolgozóipar hétfőn megjelent teljesítménymutatója 49,8 pont volt júliusról a júniusi 50,6 pont után. Ezzel a mutató 2009. december óta első ízben jelzett visszaesést az előző hónaphoz képest, főleg az új megrendelések csökkenése miatt.

Az idén eddig a feldolgozóiparban a legnagyobb havi növekedésre a márciusi mutató vallott – 55,6 pontos értéke 2006. augusztus óta is a legnagyobb egyhavi többletet jelezte –, ám azóta a fejlődés hónapról hónapra lassult. A tényadatok nagyjából igazolják a felmérést: az orosz statisztikai hivatal szerint az ipari termelés májusban 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, október óta a leglassabban nőtt, júniusban az éves növekmény 5,7 százalékos volt, de továbbra is messze a tavaly nyár végéig szokásos, 10 százalékot meghaladó ütemektől. Az inflációs nyomás miatt azonban – sokhavi fontolgatás után – az orosz központi bank május elején folytatta a kamatemelést, jóllehet az orosz gazdaság eddig is nehezen tért magához az elmúlt két évtized legsúlyosabb visszaeséséből.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a maga részéről áprilisban 4,8 százalékos gazdasági növekedést jósolt Oroszországnak erre az évre, javítva előrejelzését a januárban valószínűsített 4,5 százalékhoz képest. Az IMF jövő évre szóló előrejelzése 4,5 százalékos GDP-növekedés, ez is jobb a januárban várt 4,4 százaléknál. Mindazonáltal, a világ minden tájához hasonlóan, egyelőre az orosz gazdaság is ütemvesztéssel küzd, ahogyan a válság idején bevezetett ösztönző intézkedések hovatovább kifutnak. Az első negyedévben Oroszország gazdasági növekedése éves összehasonlításban 4,1 százalékosra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 4,5 százalékról, majd ezt 3,7 százalékos ütem követte a második negyedévben. Tavaly 4,0 százalékkal nőtt Oroszország hazai összterméke (GDP), miután 2009-ben 7,8 százalékkal csökkent.

Az orosz gazdasági minisztérium kissé többet várt tavalyról, de az eredményt lerontotta a kánikula, az aszály, a mezőgazdaságot ért kár. Az idén sokat segít, hogy a nemzetközi olajárak igen megemelkedtek. A világ legnagyobb termelője, Oroszország júliusban is napi 10,26 millió hordó nyersolajat hozott a felszínre, továbbra is a tavaly októberben elért napi 10,27 millió hordó közelében, amely rekord volt a Szovjetunió megszűnése óta. A valaha mért legnagyobb orosz olajtermelés napi 11,48 millió hordó volt évi átlagban 1987-ben, a BP olajtársaság adattára szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.