Később döntenek a kórházak állami kézbe adásáról + Képriport

Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén – néhány órával Pesti Imre nyilatkozata után, amelyben Pesti elmondta, hogy a budapesti kórházak várhatóan a fővárosi kormányhivatalhoz kerülnek január 1-jétől – bejelentette: visszavonja a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést. A közgyűlés döntése értelmében változhatnak a kerékbilincselés szabályai Budapesten.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/806769" target="_blank"><strong>• Kórházakról, BKV-jelentésről dönt a Fővárosi Közgyűlés</strong></a>

MNO
2011. 08. 31. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti kórházak várhatóan a fővárosi kormányhivatalhoz kerülnek január 1-jétől – közölte a hivatal vezetője egy szerdai televíziós interjúban. Pesti Imre a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott: „nagy valószínűséggel, a miniszterelnök szándéka szerint ezek az intézmények a kormányhivatalokhoz fognak kerülni”, és amennyiben így lesz, akkor a fővárosi, illetve a megyei kormányhivatalok a helyi érdekeket is figyelembe véve fogják üzemeltetni a kórházakat. A részleteket itt találja.

Visszavonta a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester, így erről várhatóan egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Részleteket itt olvashat.

Még jó néhány kérdés van, amelyet rendeznünk kell, mielőtt a kormánynak átadnánk a kórházakat, itt csak maga az elképzelés „stabilizálódott”, a módja „még picit nyitva van” – válaszolta Tarlós István főpolgármester az MTI kérdésére szerdán, azzal összefüggésben, miért vonta vissza a kórházak állami kézbe adásával kapcsolatos közgyűlési előterjesztést. A főpolgármester újságírók előtt elmondta: az átadás-átvétel hosszú folyamat még, hiányzik egyebek mellett az a jogszabály, amely az ingatlanok átadását lehetővé tenné. „Ennek a jogszabálynak a megszületéséig még nem tudunk semmilyen megállapodást megkötni” – tette hozzá. Itt találja a részleteket.

Változhatnak a kerékbilincselés szabályai

Változhatnak a kerékbilincselés szabályai Budapesten 2012 első negyedévében, miután a képviselők elfogadták Tarlós István főpolgármester ez irányú előterjesztését a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A főváros az egységesítés érdekében egyeztető tárgyalásokat kezdeményez a kerületekkel. A képviselők 27 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el a főpolgármester előterjesztését, amelyben Tarlós István úgy fogalmazott: Budapesten jelenleg nem egységes a kerékbilincselés és a járművek elszállításának jogi háttere, ezért a főváros egyeztető tárgyalásokat kezdeményezne a kerületekkel az egységesítés érdekében. Részletek itt.

Előzetes megállapodás a Szigetről

A közterület használatának előzetes engedélyezésével a Fővárosi Közgyűlés biztosította a 2012-es Sziget Fesztivál lebonyolítását. A képviselők a közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag döntöttek arról, hogy előszerződés keretében engedélyezik az Óbudai-sziget használatát a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-nek a 2012. július 16. és augusztus 31. közötti időszakban. Részletek itt.

Új koncepció lesz a közlekedési intézményrendszerben

Elfogadták a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a közlekedési intézményrendszer átalakítására vonatkozó koncepciót, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ dolgozott ki. Az előterjesztést 21 igen és 13 nem szavazat mellett fogadták el, nemmel a Jobbik és az MSZP frakciója szavazott. Ez után megkezdődhet az új struktúra részleteinek kidolgozása, és előkészíthetők az új közszolgáltatási szerződések. Ide kattintson a részletekért.

Szigorítják az ellenőrzést a fővárosban

Szigorítják Budapesten a teherforgalmi díjak befizetésének ellenőrzését, az erről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadták el a képviselők. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes javaslatát 28 igen és három nem szavazattal, három tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Nemmel a Jobbik-frakció szavazott, az MSZP pedig tartózkodott. A vitában az LMP-s Somfai Ágnes azt mondta, szerintük megfontolandó, hogy az objektív felelősség elvét vezessék be a bírságolásnál, mert bár a bírság így az államhoz folyik be, a behajtási díjakban keletkező többlet a főváros kasszáját gyarapítja. Részletek itt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.