Kína burkoltan ugyan, de fenyeget

Következményekkel kell számolniuk azoknak az országoknak, amelyek stratégiailag hibásan mérik fel a helyzetet a Dél-kínai-tenger térségében – írja keddi kommentárjában a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) vezető kínai pártlap.

MNO
2011. 08. 02. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína javaslata a Dél-kínai-tenger területeit érintő vita megoldására, miszerint „félretéve a különbségeket keresni kell a közös fejlődés lehetőségét”, nem jelenti azt, hogy az ország feláldozná szuverenitását mások javára – írja Csung Seng (Zhong Sheng). Az indonéziai Bali szigetén a Fülöp-szigeteki külügyminiszter azt javasolta, hogy a vitás területet „alakítsák a béke, a szabadság, a barátság és az együttműködés térségévé”. A Fülöp-szigetek ezt követő lépéseiből azonban arra lehet következtetni, hogy a „békejavaslat” csupán egy trükk, s az ország őszintén nem törekszik a nézeteltérés békés úton történő rendezésére – olvasható a cikkben.

Mint a szerző utal rá, a Philippine Star című lap vasárnapi számában arról számol be, hogy az ország haditengerészete befejezni készül egy építményt az egyik olyan szigetecskén, amely felett „Kína területi szuverenitással rendelkezik”. A lépés súlyos megsértése a Dél-kínai-tengeri vita rendezésének alapjait tartalmazó 2002-es közleményben (DOC) foglaltaknak – állítja Csong. A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tíz tagországa és Kína a közelmúltban megállapodott a DOC végrehajtásának alapelveiben – emlékeztet a Zsenmin Zsipao, hozzátéve: ez alkalommal a külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy az érintett felek önmérsékletet tanúsítanak, s nem tesznek olyat, amivel bonyolultabbá tennék a helyzetet, elmérgesítenék a vitát. Ebből következően – olvasható a cikkben – a Fülöp-szigetek lépése az ASEAN álláspontjával is ellentétes.

Kína megfelelő időben nem zárja ki a tárgyalásokat a kérdésben, de jelenleg a gyakorlati együttműködésen van a sor, s a Fülöp-szigeteknek vissza kellene fognia magát olyan cselekményektől, amelyek aláássák a későbbi együttműködés lehetőségét – írja kommentárjában a Zsenmin Zsipao.

A Dél-kínai-tenger két nagyobb – a Spratly (Nansa) és a Paracel (Hszisa) – szigetcsoportja felett Vietnam és Kína teljes szuverenitást követel magának, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei pedig a Spratly egyes szigeteit, homokdűnéit, korall- és sziklazátonyait tartja területe részének. A szigetek alatt, környékén jelentős földgáz- és kőolajkészleteket sejtenek, a környező vizek gazdagok halban, és a térség maga stratégiailag, logisztikailag igen fontos; a szigetek előretolt bázisok kiváló terepei. A nemzetközi vízi közlekedési útvonalak fele erre vezet. Az utóbbi időben a régióban több összetűzés is volt Vietnam és Kína, illetve a Fülöp-szigetek és Kína között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.