Kiszorulnak a profitérdekelt vállalkozások + Videó

Szeptembertől működik az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ), a jövőben az állami tulajdonú nonprofit társaság irányítja a környezetre különösen ártalmas termékek begyűjtését és hasznosítását. A kormányzat az idei 26-ról 85 milliárd forintra növelné a termékdíjból származó bevételt 2015-ig. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/806362" target="_blank"><strong>• Egyetlen állami szervezetként irányítja majd a begyűjtést</strong></a>

MNO
2011. 08. 29. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szemétbe hajított a palack után a vásárló biztosan lerótta a környezetre különösen ártalmas termékek után fizetendő díjat. A forgalmazók viszont nem minden esetben fizetik be az államkasszába a termékdíjat a környezetvédelmi államtitkár szerint. A díjköteles termékek begyűjtésének, újrahasznosításának vagy szakszerű megsemmisítésének irányítását egy júniusban elfogadott törvénnyel vette át az állam. A munkát az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség hangolja majd össze. A környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán 26 milliárd forint bevételre számít idén, ezt az összeget a különböző anyagok szelektív gyűjtésére és újrahasznosítására fordítják. A politikus azt várja az állami szerepvállalástól, hogy tisztább viszonyok teremtődnek. A kormányzat úgy számol, hogy 2015-re 85 milliárd forintra emelkedik a termékdíjból befolyó összeg.

Előtérben az újrahasznosítás

– Az új szabályozás kötelezővé teszi a díj kifizetését, az eddig megszerezhető különböző mentességek eltöröltetnek – mondta el Fazekas Sándor. A hulladéklerakás és -égetés helyett az újrahasznosítás kerül előtérbe – tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter. Vannak olyan termékdíjtételek, amelyek kisebb mértékben emelkednek az új szabályozással: a PET palackok, ásványvizes és üdítős palackok esetében 30 filléres az emelkedés, a dobozos sörnél és üdítőnél 50 filléres növekedéssel kell számolni – emelte ki a tárcavezető.

Kiszorulnak a profitérdekelt vállalkozások

Eddig a díjköteles termékek begyűjtését és újrahasznosítását az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. szervezte. A céget profitérdekelt vállalkozások hozták létre. 2012. január 1-jétől magáncégek nem vehetnek részt a hulladékgazdálkodás szervezésében.

Az ÖKO-Pannon Kft. 7-8 milliárd forintból gazdálkodott évente, 150 hulladékgyűjtő céget koordinált, amelyek több mint 400 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtöttek össze. A tervek szerint a háztartások a jövőben csak azután a hulladék után fizetnének szemétszállítási díjat, amelyet nem szelektíven gyűjtöttek.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.