Közel tíz százalékkal többen vannak hűvösön, mint tavaly

Kilenc százalékkal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évhez képest a büntetés-végrehajtási (bv.) intézetekben, a jelenlegi adatok szerint a börtönökben, fegyházakban és fogházakban jelenleg 17 300-an töltik büntetésüket, vagy vannak előzetes letartóztatásban – közölte a Belügyminisztérium az MTI megkeresésére. Ez mintegy 138 százalékos telítettséget jelent országos szinten.

MNO
2011. 08. 22. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes letartóztatásban csaknem ötezren vannak, ők azonban nem számítanak elítéltnek, mert ügyükben még nem döntött jogerősen a bíróság. Az egyes intézetek zsúfoltságát bővítésekkel, valamint az előzetes letartóztatásban lévők más, kevésbé telített börtönökbe történő átszállításával próbálják meg enyhíteni. A telítettség Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

Az intézetrendszer befogadóképességét három százalékkal bővítették; ez jórészt az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti objektumában található körletrészek, valamint a Fővárosi Bv. Intézet Gyorskocsi utcai objektum újranyitásának köszönhető. A női fogvatartottak száma ezer körüli; ez az összes fogvatartott mintegy hat százaléka. Anya-gyermek körlet az országban egyetlen helyen, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben található, ahol a fogva tartás ideje alatt született gyermekek 6-12 hónapig maradhatnak az anyjuk mellett. Ezt követően a gyerekeket lehetőleg rokonoknál, vagy ha erre nincs lehetőség, gyermekvédelmi intézményrendszerben helyezik el.

Elhelyezés büntetés szerint

A fogvatartottakat a büntetés-végrehajtási fokozatuknak megfelelően helyezik el az intézetekben. A jogerősen elítélt felnőttek esetén ez fegyház, börtön vagy fogház fokozat lehet, amelyet a bírói ítéletben határoznak meg. Fogházban jelenleg 1300-an, börtönben közel 7800-an, fegyházban pedig mintegy 3200-an töltik büntetésüket. A végrehajtási fokozatok közötti különbözőség leginkább az elítélt életrendjében, az adható kedvezmények mértékében jelentkezik.

A fogház a szabadságvesztés-büntetés legenyhébb végrehajtási fokozata. Fogházban az elítélt rövid tartamú eltávozása engedélyezhető, külső munkában részt vehet, életrendje csak részben meghatározott, szabadidejét belátása szerint használhatja fel, a büntetés-végrehajtási intézet területén szabadon járhat. Börtönben az elítélt rövid tartamú eltávozása csak kivételesen engedélyezhető, külső munkában ugyancsak kivételesen vehet részt, életrendje meghatározott, irányítás és ellenőrzés alatt áll, a büntetés-végrehajtási intézet kijelölt területén szabadon járhat.

Fegyházban az elítélt életrendje részleteiben meghatározott, állandó irányítás és ellenőrzés alatt áll, a büntetés-végrehajtási intézeten belül is csak engedéllyel és felügyelet mellett járhat. Külső munkában csak kivételes esetben vehet részt. Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést jelenleg tizenöten töltenek az intézetekben, külön körletben elhelyezve; a büntetéseket emberölés minősített eseteiért szabták ki.

Növelik az önellátást

Az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben végeznek – az intézetfenntartáshoz, ellátáshoz kapcsolódó – munkát. Termelő tevékenység általában az erre a célra alapított bv. gazdasági társaságoknál folyik. A bv. intézetek mellett 12 gazdasági – nyolc ipari és négy mezőgazdasági – társaság működik, alapfeladatuk a fogvatartottak foglalkoztatásának szervezése és végrehajtása. Az elítéltek eddig csaknem tízezer egyenruhát varrtak a rendőrségnek, a járőrök ma már ebben teljesítenek szolgálatot. A cél az, hogy a jövőben még ennél is nagyobb szerepet kapjanak a büntetés-végrehajtás ellátásában. A kormányváltás idején majdnem nulláról induló önellátási mutatókat jövőre 65 százalékra, 2013-ra pedig a felső határnak számító 80 százalékra kívánja emelni a Belügyminisztérium.

A fogvatartottak legalább havonta fogadhatnak látogatót, és korlátlanul levelezhetnek az intézet által engedélyezett személyekkel. Telefonálni csak az intézet által kijelölt vonalas készülékről lehet, mobiltelefont pedig nem használhatnak. A zárkákban a rabok az oktatás-képzés, a munkavégzés vagy a szakköri foglalkozás után – a napirendnek megfelelően – televíziót is nézhetnek. A fogvatartottak „reintegráció elősegítése céljából” művészeti tevékenységet is folytathatnak, szakkörökön vehetnek részt. A napi egy óra szabad levegőn tartózkodást – tekintet nélkül arra, hogy téli hideg, vagy mint most, kánikula van – az intézetekben biztosítják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.