Lampedusán a helyzet változatlan

Kedden mintegy 280, Észak-Afrikából útnak indult bevándorló ért partot Lampedusa szigetén; érkezésükkel már meghaladja a kétezret is a hétvége óta Olaszországba menekültek száma – közölték a hatóságok.

MNO
2011. 08. 16. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője elmondta, hogy a hétvégén a migránsok többsége Líbiából és Tunéziából érkezett, közöttük 200 nő és 30 gyerek is van. A többség – mintegy 1800 ember – a Tripolitól 23 kilométerre nyugatra fekvő Janzourban több mint egy hétig várt a kedvező időjárási körülményekre, mielőtt hajóra szállt volna – mondta Edwards egy sajtótájékoztatón.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő áprilisban ígéretet tett arra, hogy „megtisztítja” Lampedusa szigetét a bevádorlóktól, és az új érkezőket más olaszországi fogadóközpontokba irányítják, továbbá felgyorsítják Tunéziával a hazatelepítésről szóló tárgyalásokat. Azóta azonban Tunéziából és Líbiából egyaránt újabb ezrek érkeztek a parányi szigetre. A jelenség kezelését csak nehezíti, hogy a líbiai NATO-bombázások óta az észak-afrikai országban teljesen megszűnt a korábbi szigorú határellenőrzés.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter hétfőn számolt be arról, hogy idén összesen már mintegy 48 ezer bevándorló érkezett Olaszországba Líbia és Tunézia területéről. Maroni a jelenség kezelését illetően kiemelte a tunéziai hatóságok együttműködési szándékát, Líbiával kapcsolatban ugyanakkor megjegyezte, amíg tart a háború, nem lehetséges az onnan induló bevándorlás ellenőrzése.

Kedden a pugliai Otranto közelében is kikötött egy hajó 56 – feltételezhetően Afganisztánból származó – menekülttel a fedélzetén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.