Legalább egymillió fizikai munkásra, termelőre van szükség

Szükség van az érdekegyeztetésre a munkaadói szervezetek és a szakszervezetek között a versenyszférában, mert sok közös érdek van, amelyek mentén együtt lehet működni, és közös álláspontot kialakítani – mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke kedden Budapesten a „Munkából élnénk!” címmel rendezett nemzetközi konferencián, amelynek középpontjában a készülő új Munka törvénykönyve áll.

MNO
2011. 08. 30. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) közös rendezvényén Demján hangsúlyozta: Magyarországon legalább egymillió fizikai munkásra, termelőre van szükség, ehhez a munkát tisztelni kell, a szakmunkást nem szabad lenézni. Hozzáfűzte ugyanakkor: csak a versenyképes szakmát adó képzéseket lehet támogatni az adófizetők pénzéből.

A VOSZ részéről egyben felajánlotta a szakszervezeteknek, hogy a versenyszféra ügyeiről egyeztessenek, mert – mind mondta – a munkaadók is érdekeltek abban, hogy erős szakszervezetek legyenek. Demján szerint mindenképpen szükség van egy új Munka törvénykönyvére (Mt.), ennek tartalmát azonban egyeztetni kell. Fontosnak nevezte, hogy az új kódexben rögzítsék a szabadság gyűjtésének, valamint a részmunkaidőnek a lehetőségét. Kiemelte: az érdekegyeztetésnek valamilyen formában általánosságban is működnie kell. „Foglalkoztatásba integráló” állami vállalatokat kell létrehozni Magyarországon, mivel a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-knak) nincs elegendő tőkéjük – mondta Demján. Úgy vélekedett, hogy az európai átlagnál nagyobb ütemben kell növelni a termelést, ehhez kell igazítani a hazai foglalkoztatás szerkezetét.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke elmondta: ahhoz, hogy a vállalkozások eredményesek lehessenek – különösen a mostani bizonytalan gazdasági környezetben – kulcsfontosságú egy új Munka törvénykönyvének a létrehozása. Kifejtette: a jelenlegi Mt. „egyenszabályozást” kényszerít rá a munka világára, a vállalkozások méretétől, működési területétől függetlenül, és elsősorban a nagyüzemi ipari termelésre van kitalálva. A munkahelyek többsége ma már nem ilyen – hangsúlyozta Rolek.

Az Mt.-nek segítenie kell a versenyképesség fejlődését, meg kell teremtenie a differenciált szabályozást, teret kell adnia a helyi megállapodások megkötésének, meg kell szüntetnie a szakszervezet és üzemi tanács indokolatlan kettőségét, és hozzá kell járulnia a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez – emelte ki Rolek. A minisztériumi tervezetet tartalmilag jónak nevezte, és úgy értékelte, hogy az a 21. századra szabja a munkaügyi viszonyokat. Jó kiindulási alap, most azon kell gondolkozni, hogyan lehet egy mindenki számára megfelelő tervezetet kialakítani – mondta.

Rolek szerint az új Mt. tervezete „lényegesen családbarátabb” a jelenleginél, példaként említette, hogy szigorítja a vasárnapi munkavégzés elrendelését, általánossá teszi a vasárnapi pótlékot, emellett kötelezően bevezeti, hogy minden munkáltatónak biztosítania kell a gyermek hároméves koráig az anya részmunkaidős foglalkoztatását. ezenkívül különböző dolgozói csoportoknak – például fogyatékosoknak – pótszabadságot ad.

Hangsúlyozta: a munkáltatók számára nagy változás, hogy a munkaviszonyon kívüli munkavégzési formákra – például beszállítókra – is kiterjesztik a Munka törvénykönyvének egyes intézkedéseit. Megemlítette azt is, hogy 44 napban szeretnék korlátozni a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatást a jelenleg 100 nap feletti időszak helyett. Az alelnök is kezdeményezte, hogy a szakszervezetekkel tárgyalják végig a tervezetet, és alakítsanak ki közös álláspontot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.