Lukasenkónak már a távozásáról kellene tárgyalnia?

A békés hatalomátadásról szóló tárgyalások megkezdésére szólította fel Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnököt a lengyel külügyminiszter.

MNO
2011. 08. 03. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radoslaw Sikorski a Financial Timesnak adott nyilatkozatában – amely a londoni üzleti napilap internetes kiadásában jelent meg – kijelentette: Fehéroroszország gazdasági bajainak és elszigetelődésének oka az államfő által a gazdaságban és a politikai szférában meghonosított „Lukanomics” rendszer. Ezért Lukasenkóval Fehéroroszország demokratikus átmenetéről, valamint az ő rendezett távozásáról kell tárgyalni – fogalmazott az interjúban Sikorski. A soros EU-elnöki tisztséget betöltő Lengyelország külügyminisztere kijelentette: Lukasenko jobban járna, ha nem Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök vagy Kadhafi líbiai vezető példájából tanulna, hanem Wojciech Jaruzelskiéből. A Financial Times magyarázólag megjegyzi, hogy Jaruzelski, „Lengyelország utolsó kommunista vezetője” lemondott, miután egyezség jött létre a demokratikus választásokról.

Sikorsi az interjúban mindazonáltal úgy vélekedett, hogy az EU helyesen járt el, amikor nem zárta ki Fehéroroszországot a keleti partnerségi programból, annak ellenére sem, hogy Lukasenko a vitatott decemberi választások után megtorló intézkedéseket hozott az ellenzékkel szemben. A lengyel külügyminiszter szerint ugyanis a keleti partnerség programjai a fehérorosz nép számára nyújtanak előnyöket.

Sikorski kijelentette: Lengyelország a keleti szomszédokkal fennálló kapcsolatok erősítésére, valamint az EU-bővítés lendületének felélesztésére kívánja kihasználni uniós elnökségi időszakát. A miniszter szerint van esély arra, hogy Ukrajnával az év végéig be lehet fejezni a tárgyalásokat a társulási egyezményről, valamint egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról. Hozzátette: Lengyelország reméli, hogy az EU hasonló megállapodásokról kezd tárgyalásokat Grúziával és Moldáviával is a szeptemberi keleti partnerségi csúcstalálkozón. Sikorski közölte azt is, hogy ugyanolyan fontosnak tartja a kialakuló észak-afrikai demokráciák EU-támogatását, mint a keleti szomszédokkal fenntartott kapcsolatokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.