Magyarul is haraphat a kutya

A kétnyelvűséget népszerűsítő kampányt indít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI) közösen. A kezdeményezés révén kétnyelvű, román és magyar feliratú táblákat osztanak a magánházak lakóinak az EMI önkéntesei.

MNO
2011. 08. 05. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románul Parcare interzisa, magyarul Parkolni tilos, továbbá Caine rau vagyis Harapós kutya – ilyen és hasonló tájékoztató feliratú táblákat igényelhetnek a sepsiszentgyörgyiek telefonon és e-mailben a városi önkormányzattól. Az EMI önkéntesei pedig minden utcát bejárnak, tájékoztató levelet dobnak a postaládákba, majd pár nap múlva bekopognak a lakókhoz, és igény esetén megajándékozzák őket a táblákkal. Egy helyi vállalkozás 1200 darab, magánházakra szánt műanyag táblát gyártott a kényelvűség jegyében a székelyföldi városban.

A Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, tervezik, hogy a boltoknak a különböző kötelező hirdetéseket, például a fogyasztóvédelmi előírásokat ajánlják majd fel magyar és román nyelven. A kétnyelvűség kapcsán a városvezető ugyanakkor hangsúlyozta, minden alkalmat megragad, hogy arra kérje a sepsiszentgyörgyieket, ne vásároljanak abban a boltban, ahol nincs magyar felirat, ahol a kiszolgálók nem beszélnek magyarul. Az EMI még 2009-ben elkészítette Sepsiszentgyörgy nyelvi térképét, több mint kétezer fotóval dokumentálva, mennyire érvényesül a különböző táblákon a kétnyelvűség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.