Megnyílt a Művészetek Magtára

A kultúra és a természet talált egymásra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvaszilason, ahol szerdán felavatták a Művészetek Magtárát. A több mint kétszáz éves egykori magtár uniós forrásból, mintegy 500 millió forintból újult meg, és a természetművészet központja lett.

MNO
2011. 08. 17. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Művészetek Magtárának kialakítása az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága Értékőrző magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában című pályázati programja révén valósult meg, amelynek részeként az igazgatóság vállalta a szlovák határhoz közeli Bódvaszilason a volt uradalmi magtár épületének újrahasznosítását.

Az intézmény avatásán Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkára úgy fogalmazott: környezet- és természetvédőként mindig fontos egy újnak a megszületése, de még inkább fontos egy réginek a megújítása, újrahasznosítása. A természeti érték itt találkozik a művészeti értékkel – mondta az államtitkár, hozzátéve: a nemzeti park újabb látványossággal gyarapodott, a természet művészei találnak itt otthonra.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az avatáson arról beszélt, hogy azok a nemzetek képesek jelentős gazdasági teljesítményre, amelyek jelentős kultúrát képesek létrehozni. Az unió jól döntött, amikor ilyen célra adott pénzt – tette hozzá.

A Művészetek Magtára Közép- és Kelet-Európa első természetművészeti központja, a csaknem 1500 négyzetméternyi területen egy közönségfogadó teret, állandó és időszakos kiállítások rendezésére alkalmas kiállítórészeket, konferenciatermet, valamint a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére szolgáló apartmanokat alakítottak ki, a térség talán legnagyobb méretű közösségi terét hozva ezzel létre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.