Molyok károsítják az akácosokat

Két molyfajta károsítja az akácosokat június óta Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében; a fertőzött területeken jelentős levél- és növedékveszteséget tapasztalnak az erdészek – mondta Száva Tamás, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. baktalórántházi erdészetének igazgatóhelyettese kedden az MTI-nek.

MNO
2011. 08. 16. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon nem őshonos fehér akácnak eddig viszonylag kevés károsítója és kórokozója volt, a fagyon és vadon kívül mástól nem nagyon kellett félteni. Az idő múlásával azonban a helyzet gyökeresen megváltozott, és újabbnál újabb károsító tényezők veszélyeztetik az akác egészségi állapotát – ismertette a szakember. Az új károsítók egyike, az akácaknázó hólyagosmoly mintegy negyedszázada van jelen Magyarországon, de kártétele az utóbbi időben vált igazán jelentőssé. Az akác levélkéinek felszínén ujjasan kirágott aknák találhatók, amelyek folyamatosan növekednek. A növény levelei elszáradnak és lehullnak, ez csökkent fotoszintézissel jár, ami a fa növekedésén is megmutatkozik. Kidolgozott védekezési technológia még nincs ellene – mondta az igazgatóhelyettes.

Akáclevél-aknázómollyal idehaza 1997-ben találkoztak először. Kártétele sokban hasonlít a hólyagosmolyéhoz, megkülönböztetni arról lehet, hogy az aknái mindig a levélkék fonákain találhatók. Száva Tamás hozzátette: a tavaszi fagykár nyomán a fomopsziszos rák is megjelent a régióban. A károsító az akácosokban az egyik leggyakrabban előforduló tömlősgomba, tipikus gyengültségi kórokozó, a szárazság és a fagy miatt legyengült fákat támadja. A gomba meggátolja a fiatal hajtásokon létrejött sebek behegedését, ezért itt állandó rákos sebek keletkeznek. Fertőzése az 50-70 százalékot is elérheti a fiatal akácosokban, a megfertőzött ágakat le kell termelni és el kell égetni. A nyíregyházi székhelyű erdőgazdaság Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar területén mintegy 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel, az erdőkben az akác részaránya 45 százalékos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.