Nagaszaki áldozataira emlékeznek

Nagaszaki városa az atomenergia-ipar leállítására szólított fel kedden, az 1945. augusztus 9-i amerikai atomtámadás évfordulóján.

MNO
2011. 08. 09. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taue Tomihisza, a Japán nyugati részében fekvő város polgármestere kijelentette: Japánnak a Fukusima–1 atomerőműben történt katasztrófa után olyan biztonságosabb alternatív energiaforrásokat kell fejlesztenie, mint a nap-, a szélenergia és a biomassza.

„Márciusban elképesztett bennünket a Fukusima Daiicsiban történt baleset súlyossága” – mondta a polgármester a második világháború végén ledobott bomba becsapódásának helyéhez közel rendezett megemlékezésen.

„Mint olyan népnek, amely megismerte az atomcsapást, továbbra is követelnünk kell, hogy soha többé ne legyen „hibakusa” – mondta Taue Tomahisza beszédében az atomsugárzás áldozataira használt japán kifejezést idézve.

A polgármester úgy vélte, nem számít, mennyi időbe telik, de az atomenergia helyett a megújuló energiaforrások fejlesztését kell népszerűsíteni, hogy biztonságos energiát adjanak a társadalomnak. Japánban 54 atomreaktor működik.

Kan Naoto japán kormányfő ígéretet tett az atomenergiától való függőség csökkentésére. „Soha sem feledhetjük el” – mondta Nagaszakiról –, „és sohasem ismétlődhet meg”. Rekordszámú – 44 – ország képviseltette magát a megemlékezésen. Az Egyesült Államok idén első alkalommal küldött képviselőt a nagaszakai megemlékezésre.

Az amerikai légierő 66 évvel ezelőtt atombombát dobott le Nagaszakira, a támadásnak mintegy nyolcvanezer halálos áldozata volt. Három nappal korábban a Hirosimára ledobott amerikai atombomba 140 ezer embert ölt meg. Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát.

Washington soha nem kért bocsánatot a több tízezer ártatlan áldozatért, és egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem látogatott el egyik városba sem. Először tavaly képviseltette magát az Egyesült Államok a Hirosima elleni amerikai atomtámadás évfordulós rendezvényén. Jimmy Carter járt ugyan Hirosimában, de akkor már nem volt az Egyesült Államok elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.