Nagy szolgálatot tehetnek a krokodilok

Amerikai kutatók alligátorokat szemeltek ki arra, hogy bioüzemanyagot készítsenek, a zsírjukból állítólag gazdaságosan lehet hajtóanyagot nyerni.

MNO
2011. 08. 31. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek egyre eredetibb ötletekkel hozakodnak elő az alternatív üzemanyagok előállítását illetően, az algáktól a penészgombákon át mindennemű haszonnövényig számos alapanyagot teszteltek már. Az amerikai Lafayette-ben lévő Louisianai Egyetem kutatói szerint az Egyesült Államokban évente hétezer tonna alligátorzsír kerül a szemétbe az élelmiszer- és a divatágazat melléktermékeként. Különösen Floridában és Louisianában tenyésztik tömegesen a nagy testű hüllőket húsukért és bőrükért. Kiderítendő, hogy van-e értelme a hulladék hasznosításának, a vegyészek mínusz húsz fokon tárolt krokodilzsírt tanulmányoztak. A tetemekből 40 százalék zsírsavat sikerült kinyerniük, amelynek 70 százaléka hasonlított azokra a növényi zsírokra, amelyekből biodízelt lehet előállítani.

A kutatók végül olyan bioüzemanyagot tudtak létrehozni, amely nagyrészt megfelelt a szokásos szabványértékeknek – számoltak be eredményeikről az Industrial and Engineering Chemistry Research című szaklapban a Der Standard internetes kiadásának (www.derstandard.at) ismertetése szerint.

A bioüzemanyag egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerül, mivel az energianövények termesztésének terjedésével az élelmiszer-előállításra felhasznált termőterület csökken. Az Egyesült Államok például egyre több szóját használ biodízel előállítására. A kutatók becslése szerint amennyiben az energiaültetvények aránya meghaladja a 35 százalékot, hiány keletkezhet az élelmiszerpiacon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.