Négy héten belül történhet a tragédia

Visszaszorulóban van az újszülött-halandóság a fejlődő országokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, de néhány országban még túl lassú a csökkenés.

MNO
2011. 08. 31. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WHO kedden Genfben ismertetett adatai 193 ország húsz éven át tartó megfigyelését összegezték. Ezek alapján nagy előrelépés mutatkozik Kínában, Afrikában ugyanakkor rossz a helyzet.

Az újszülöttek világrajövetele utáni négy hétben bekövetkező váratlan halálozás szinte csak az elmaradott és a fejlődő országokat, mindenekelőtt Indiát, Nigériát, Pakisztánt, Kínát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot, vagyis azokat az államokat érinti, ahol a 2009-ben meghalt 3,3 millió csecsemő fele született.

A WHO összehasonlításként felidézte, 1990-ben még 4,6 millió újszülött halt meg. A leggyakoribb okok között a koraszülés, a légúti és a keringési rendszer leállása, súlyos fertőzés – egyebek közt vérmérgezés – vagy épp tüdőgyulladás szerepel.

A PLoS Medicine című tudományos folyóiratban ismertetett jelentés szerint mindazonáltal az újszülöttek halandósága 2000 óta a korábbinál gyorsabban csökken. Ez elsősorban az ENSZ millenniumi célkitűzéseihez kapcsolódó programoknak köszönhető, amelyek a gyermekek és az anyák egészségének javítását mozdítják elő. „Az előrelépés azonban túl kicsi, különösen Afrika marad le továbbra is” – fogalmaz a tanulmány.

A WHO adatai szerint csak Indiában évente mintegy 900 ezer újszülötthalált jegyeznek, ez a világszerte tapasztalt ilyen halálozások 28 százalékát adja. Indiát Nigéria, majd Pakisztán követi, a csecsemőhalálozások számát tekintve Kína áll a negyedik helyen. A távol-keleti országban 1990-ben ezer élveszületésre 23, 2009-ben már csak 11 halálozás jutott.

Afrikában évente egyszázalékos csökkenés mutatkozik, a kontinensnek ilyen tempóban több mint 150 évbe telne beérni az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia újszülött-halálozási adatait.

Vannak olyan országok is, amelyek kiugró eredményt értek el, és az utóbbi két évtizedben legalább kétharmadával visszaszorult a csecsemőhalálozás. Ilyen például Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország és Luxemburg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.