Óriási vita kerekedhet Palesztina elismerése körül

A palesztin állam ENSZ-tagságának kérdése lesz az egyik vezető téma az uniós külügyminiszterek péntek–szombati kötetlen találkozóján a lengyelországi Sopotban – derül ki a találkozóra szóló meghívólevélből, amelyet Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője küldött a tagországok képviselőinek.

MNO
2011. 08. 30. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meg akarjuk vitatni a közel-keleti békefolyamat helyzetét, és végig akarjuk gondolni, milyen fejlemények várhatók az ENSZ-közgyűlés hetében” – olvasható a levélben. Diplomáciai források szerint az EU-országok jelenleg megosztottak abban a kérdésben, hogy támogassák-e a palesztin állam teljes jogú ENSZ-tagságának megadását, amire szeptember 20-án előterjesztés várható az ENSZ-közgyűlés ülésszakán. Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország – az arab világhoz fűződő viszonyának javítása érdekében – állítólag hajlik arra, hogy elismerésben részesítse a palesztin államiságot, miközben az izraeli–palesztin megbékélési tárgyalások megfeneklettek. Ellene van viszont ennek többek közt Németország – mondták diplomaták.

Úgy tudni, hogy az összes ENSZ-tagállamot megjelenítő közgyűlésben jelentős többsége van a palesztin állam ENSZ-felvételének. Az Egyesült Államok azonban jelezte, hogy a Biztonsági Tanácsban (BT) meg fogja vétózni a palesztin ENSZ-tagságot. Egyelőre nem világos, hogy az előterjesztendő javaslat tartalma olyan lesz-e, amely megkerülhetővé teszi a BT állásfoglalását.

Az EU külügyminisztereinek sopoti informális találkozóján a palesztin kérdés mellett szó lesz Szíriáról is, ahol a rezsim a jelek szerint továbbra is brutális kegyetlenséggel lép fel a belső tiltakozókkal szemben. Az uniós országok a múlt héten kiterjesztették a vagyonbefagyasztási, illetve vízumtilalmi szankciók érvényét további olyan jogi, illetve természetes személyekre, amelyek/akik a damaszkuszi elnyomó hatalom támaszainak tekinthetők. A tagállamok képviselői hétfőn abban is megállapodtak, hogy olajembargót rendelnek el Szíriával szemben. A kormányok végleges állásfoglalása erről a sopoti informális találkozóig esedékes.

Líbiával kapcsolatban ugyanakkor egyebek közt az a kérdés van napirenden, hogy mikor oldják fel az immár bukott Kadhafi-rezsim támaszainak külföldön fellelhető, befagyasztott bankszámláit. Sürgős teendő emellett Líbiában a humanitárius támogatás eljuttatása a rászorulóknak, valamint annak megakadályozása, hogy lincselési hullám formáját öltse az országon végigsöprő népharag.

Bizonyára szót ejtenek Sopotban a nyugat-balkáni fejleményekről is. A szerbek lakta Észak-Koszovóban továbbra is pattanásig feszült a helyzet. Angela Merkel német kancellár a minap Belgrád értésére adta, hogy a szerbek csak akkor számíthatnak az EU-tagjelölti státus elnyerésére, ha tudomásul veszik Koszovó függetlenségét. Borisz Tadics szerb elnök azonban úgy reagált, hogy ha a Nyugat a „vagy az EU-tagság, vagy Koszovó” alternatíváját állítja a szerbek elé, akkor Szerbia inkább letesz a gyors EU-csatlakozásról. Sopotban diplomaták szerint valamelyest világosabbá válhat, vajon a német álláspont az unió egészének véleményét tükrözi-e.

Az uniós külügyminiszterek ugyancsak megvitatják a Kínához, illetve Oroszországhoz fűződő viszonyt, ami az október 17–18-i EU-csúcs egyik témája lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.