Új Széchenyi-terv: eddig 147 milliárd forintot ítéltek meg

Az Új Széchenyi-tervben (ÚSZT) az új támogatási konstrukciók március elsejei megnyitását követően 6200 pályázatot, ebből csaknem 4500-at a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorból nyújtottak be – tette közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján a legfrissebb adatokat.

MNO
2011. 08. 03. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium összesítése szerint az új támogatási konstrukcióban beadott pályázatok támogatási igénye meghaladja a 744 milliárd forintot. A legnagyobb érdeklődés továbbra is a Vállalkozásfejlesztési program iránt mutatkozik, amelyre eddig 3500 pályázat érkezett mintegy 61 milliárd forintnyi támogatási igénnyel – írja az NFM tájékoztatójában. Egyre több pályázat érkezik a Zöldgazdaság-fejlesztési programban azokra a kiírásokra, amelyeken a megújuló energiaforrásokkal történő helyi hő és hűtési beruházásokra lehet támogatást elnyerni, továbbá egyre népszerűbbek a Közlekedésfejlesztési program kerékpárforgalmi-hálózat fejlesztésére szóló kiírások is – hangsúlyozza a minisztérium.

Az Új Széchenyi-terv révén eddig több mint 1800 nyertesnek összesen 147 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Több mint ezer kedvezményezett már érvényes szerződéssel is rendelkezik – emelte ki Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár a szaktárca honlapján közzétett tájékoztatójában. Az államtitkár hozzátette, hogy az elérhető pályázatok köre folyamatosan bővül, a következő négy hétben 15 új kiírás jelenik majd meg az Új Széchenyi-tervben. Az európai uniós támogatási konstrukciókra 2007 óta összesen 61 872 projektet nyújtottak be, amelyből 31 603 nyert el támogatást. A 4968 milliárd forintnyi megítélt támogatásból 1843 milliárd forintot fizettek ki, ami megfelel az uniós átlagnak, és az EP szakbizottsága is jó lehívási aránynak tartja – húzta alá Molnár Ágnes a tárca közlése szerint.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fejlesztési rendszer átalakításával a még rendelkezésre álló 2020 milliárd forintnyi uniós forrás a korábbinál jóval célzottabb és hatékonyabb felhasználása volt a cél. Az új pályázati konstrukciókkal elnyerhető támogatás komoly lendület ad a folyamatban lévő beruházásoknak és a munkahelyeket teremtő mikro-, kis- és középvállalkozások megerősödésének.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.