Újabb titkok a Disznó-öbölből

Újabb titkos iratok, a CIA és két népszerűtlen közép-amerikai diktátor szoros kapcsolatát bemutató dokumentumok kerültek napvilágra az Egyesült Államokban az ötven évvel ezelőtti Disznó-öbölbeli invázióról, amelyben kubai emigránsok amerikai segítséggel akarták megdönteni Fidel Castro hatalmát.

MNO
2011. 08. 03. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feljegyzések ismertetését a független intézetként működő National Security Archive (nemzetbiztonsági archívum) jogi úton kezdeményezte még áprilisban. A kutatócsoport évek óta küzd azért, hogy az invázióról szóló mind az öt dokumentumkötetet nyilvánosságra hozzák, és már csak egy maradt titkosítva.

A nagyközönség most először tájékozódhat arról, hogy Guatemala akkori elnöke, Miguel Ydigoras Fuentes segítette a kubai emigránsokat azzal, hogy helyet biztosított kiképzőtáboraiknak, sőt még guatemalai csapatok részvételét is szorgalmazta a partraszállásban. Ajánlatát ugyanakkor visszautasították. Az elnök egy ponton még bízott abban, hogy Amerika támogatna egy nemzetközi erőt, amely Latin-Amerika-szerte küzdött volna a kommunizmus ellen.

Miguel Ydigoras Fuentes a hadsereg támogatását élvezte, lázadó erők azonban meg akarták fosztani hatalmától 1960 novemberében. A dokumentumok tanúsága szerint guatemalai tisztek napalmot kértek az amerikaiaktól, hogy legyőzzék a felkelőket. A kérést „technikai okok miatt” megtagadták. Az Egyesült Államok azonban átrepülésekkel segített elfojtani a nyugtalanságot. Ritkán látott részletességgel írják le a feljegyzések Luis Somoza nicaraguai elnök és a fivére, Anastasio Somoza tábornok közötti szoros kapcsolatot. A Somoza testvérek biztosították a bázist, amelyről a Disznó-öbölbeli légi támadásokat indították. A dokumentumok „az Egyesült Államok hidegháborús prioritásait mutatják” – mondta Peter Kornbuch, az archívum kubai dokumentációval foglalkozó projektjének vezetője. „A legfontosabb Castro legyőzése volt, az kevésbé számított, hogy nyomást gyakoroljanak rendkívül népszerűtlen rezsimekre, mint például a Somoza-rendszer” – fejtegette.

Guatemalai kiképzést követően 1300 kubai emigráns szállt partra Kuba szigetén 1961. április 17-én. Két nappal korábban kubai menekültekből toborzott pilóták megsemmisítették Fidel Castro szűkös légierejének egy részét, de a diktátornak még így is elegendő gépe maradt, hogy távol tartsa a szigettől az inváziós egységeket ellátó hajókat. Az összecsapásokban csaknem háromszáz kubai és emigráns katona vesztette életét. Akiket elfogtak, kivégezték, másokat évekig fogva tartottak. Az 1200 fogoly java részét viszont a Kennedy-adminisztrációval való egyezség után elengedték.

A Disznó-öbölbeli inváziót feltáró öt kötetet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eredeti belső dokumentumaiból és interjúkból állította össze a CIA hivatásos történésze, Jack Pfeiffer az 1970-es évek közepén. Később a történész is megpróbálta elérni az iratok nyilvánosságra hozását, de nem járt sikerrel. Peter Kornbuch szerint az ötödik kötetnek is napvilágra kellene kerülnie, mert Pfeiffer erős CIA-kritikáját tartalmazza.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.