Varsó egyelőre kételkedik Lukasenko tervében

Lengyelország kétkedéssel fogadta Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnöknek azt a javaslatát, hogy az ellenzék bevonásával rendezzenek kerekasztal-tárgyalásokat, amelyek keretében közösen dolgoznák ki az ország gazdasági válságból való kilábalásának stratégiáját.

MNO
2011. 08. 30. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lukasenko a fehérorosz pedagógusok hétfői közgyűlésén fogalmazta meg javaslatát. Mint mondta, a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciók és nyomásgyakorló intézkedések nem jelentenek távlatos megoldást; az ország jövőjéről nem barikádokon, hanem párbeszéd útján kell dönteni. Azt szeretné – tette hozzá –, ha a kerekasztal-tárgyalásokon jelen lennének az Európai Unió és Oroszország képviselői is.

„Szeretnénk hinni, hogy Aljakszandr Lukasenko valódi párbeszédet ajánl, amelynek célja Fehéroroszország demokratizálása” – jelentette ki Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő. „A valóság egyelőre nem erre utal. Az első feltétel a 2010. december 19-i elnökválasztás után elítélt összes politikai fogoly kiengedése és rehabilitálása” – szögezte le.

Keddi lengyel lapjelentések szerint Uladzimir Neklaev fehérorosz ellenzéki politikus, Lukasenko egyik vetélytársa az elnökválasztáson, akit kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, közölte, hogy a párbeszéd megkezdésének elengedhetetlen feltétele a politikai foglyok feltétel nélküli szabadon engedése. Ugyanennek a véleménynek adott hangot Aljakszandr Milinkevics, a 2006-os fehérorosz elnökválasztás közös ellenzéki jelöltje, aki szerint a párbeszéd lehetséges, de nem minden áron.

A lengyel sajtó úgy értesült, hogy kedden Minszkben összeülnek a fehérorosz ellenzéki vezetők, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az államfő javaslatáról, és megegyezzenek arról, kik képviseljék az ellenzéket az esetleges tárgyalásokon. Szakértők szerint az elmélyülő fehérorosz gazdasági válság és az áremelkedések miatti tiltakozások választás elé állították Lukasenkót: vagy elfogadja Oroszország segítségét, és ezzel a hatalom a Kreml és az orosz oligarchák kezébe kerül, vagy felújítja az együttműködést a Nyugattal, amelynek révén befektetésekhez és hitelekhez jut.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.