A bajokról nem beszélnek

A Die Presse arról tudósít, hogy a néppárt kihelyezett frakcióülésén egyelőre kerülik a párt válságával kapcsolatos kínos kérdéseket. A Die Welt beszámol a tartományi közszolgálati televízió tartományi csatornájánál történt korrupciós ügyek miatti házkutatásokról.

2011. 09. 16. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Thomas Prior és Regina Pöll Az ÖVP Schüssel lemondása és a bécsi válság között című cikkében foglalkozik a néppárt mind súlyosbodó belső bajaival. A néppárt ragaszkodik a kihelyezett frakcióülései színhelyéhez, most is Saalfeldenben találkozik az ÖVP teljes vezérkara. A helyzet ugyanis igen komoly, a néppárt csak a harmadik a közvélemény-kutatásokban a szabadságpárt után, tisztes távolságban az SPÖ mögött. Ezen számarányok kialakulásában az elmúlt nyár is szerepet játszott. Wolfgang Schüssel volt kancellár lemondott a gusztustalan Telekom-botrány miatt, egy olyan időpontban, amikor a néppárt amúgy is számos problémával küzd a pártra kényszerített vagyonadó miatt. Az előző héten, a legrosszabbkor valódi vezetési válság robbant ki a bécsi ÖVP-ben. Christine Marek eddigi elnök távozott, Gabriele Tamandl helytartóként követte őt a poszton, azzal a megbízatással, hogy találjon egy igazi vezetőt. A párt bécsi válsága a valóságban a szövetségi párt válsága. Mert egy elfogadható bécsi eredmény nélkül Michael Spindelegger eltemetheti a 2013-as választásokhoz fűzött reményeit.

Die Welt (welt.de)


A konzervatív német napilapban Uwe Müller és Marc Neller Razzia hat gyanúsítottnál az MDR-botrányban című cikkében tudósít a Közép-német Televízió korrupciós ügyének legfrissebb fejleményeiről. Udo Foht, a Közép-német Televízió (MDR) elbocsátott szórakoztatási osztályának vezetője ügyében a lipcsei államügyészség csütörtökön országos házkutatásokat indított. Hat gyanúsított ellen nyomoznak csalás, hűtlen kezelés és megvesztegethetőség miatt. Összesen 24 helyszínen, többek között Szászországban, Szászország–Anhaltban, Berlinben, Brandenburgban és Bajorországban kutattak, Foht és az öt további gyanúsított lakásaiban és üzlethelységeiben. Neveket és részleteket az államügyészség nem kívánt közölni. A nyomozás összességében nyolc eseményre korlátozódik a 2007 és 2011 közötti időszakban. Foht számos televíziós műsorkészítő cégtől előleget vagy hitelt követelt az MDR-produkciókhoz. Udo Reiter, az MDR intendánsa hangsúlyozta, az ilyen előfinanszírozás durva megsértése a szolgálati utasításoknak. Fohtot előbb felfüggesztették, majd később elbocsátották. Ezen felül nagyobb összeget kölcsönzött. A pénzt vagy egyáltalán nem, vagy nagy késéssel, esetleg más személyekkel fizettette ki – folytatta Reiter. Az államügyészség Foht ellen négyrendbeli korrupció miatt nyomoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.