A merényletek is benne lesznek a filmben

Kendőzetlen őszinteséggel beszél Duray Miklós szlovákiai magyar politikus saját életéről és pályafutásáról Koltay Gábor fikciós elemekkel átszőtt dokumentumfilmjében. Az alkotás díszbemutatóját szeptember 19-én tarják Budapesten.

MNO
2011. 09. 12. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadság ára – Korunk szabadságharcosa, Duray Miklós 50 éve a célkeresztben című filmről a rendező, Koltay Gábor az MTI-nek elmondta, hogy a két éve elkészült dokumentumfilmet korábban nem merte nyilvánosan bemutatni, Duray Miklós védelme érdekében, mivel a szlovákiai magyar politikus nyíltan beszél több évtizedes közéleti pályafutásáról. „A magyarországi közhangulat egy évvel ezelőtti megváltozása viszont ad egyfajta védelmet” – tette hozzá. Szerinte Duray Miklós életpályáját nézve a rendszerváltozás óta eltelt két évtized arról is szólt, hogy szlovákiai politikai erők – szlovákok és velük együttműködő szlovákiai magyarok – teljesen kiszorítsák őt a politikai életből.

„Duray ma lelkileg megnyomorítva él közöttünk és minimális befolyása van a szlovákiai magyarság sorsának alakítására” – mondta a rendező, aki Durayt „a meg nem alkuvás példaképének” tartja. Koltay Gábor szerint miközben Szlovákiában a magyarság meggyengítése és elüldözése a cél, „nekünk, magyaroknak, valahogy élni kell az Európai Unió adta lehetőségekkel, még úgy is, hogy az EU sok esetben kudarcot vallott, és iszonyúan nehéz megvalósítani a határok feletti nemzetegyesítést”.

A rendező elmondta, hogy a film szól arról a két, Duray elleni merényletkísérletről is, amely alig ismert a magyar közvélemény előtt. Továbbá arról, miként akadályozták meg, hogy az 1990-es évek elején, még Csehszlovákia kettéválása előtt Duray nemzetiségi ügyi miniszter legyen. A három év alatt, 2009-re elkészült, fikciós elemekkel átszőtt alkotásban Varga Klára, a Budapesti Kamaraszínház színésznője szerepel. A filmben Duray Miklós mellett több mint ötvenen szólalnak meg: olyan személyek, akiknek köze volt Duray Miklós életéhez 1968-tól napjainkig, például egy besúgó is, aki évtizedekkel ezelőtt jelentett Durayról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.