A szocialisták nemet mondanak

A Magyar Szocialista Párt nemet mond a kórházak és a szakrendelők „az önkormányzatoknak anyagi és morális veszteséget, a betegeknek ellátási bizonytalanságot okozó” államosítására – közölte Kökény Mihály, az MSZP Országos Választmányának tagja kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 13. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakpolitikus közleményében azt írta: az Orbán-kormány egy év alatt semmit nem tett a kórházak működőképességének javításáért.

Az egészségügyi dolgozók keresete nem emelkedett, sőt vásárlóerejét tekintve csökkent, az intézmények adóssága nőtt, a várólisták hosszabbak lettek – fejtette ki, hozzátéve: a kórházakból már nemcsak a fiatalok, hanem tapasztalt főorvosok is „menekülnek”. Az MSZP meggyőződése az, hogy a tervezett államosítás nem ad választ a magyar egészségügy kihívásaira. A központosítás, a szigorú kormányzati felügyelet nem oldja meg az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt, az állam nem ad több pénzt.

Könnyebbé válhat a kórházak egy részének bezárása, miután „nem kell akadékoskodó önkormányzatokkal egyeztetni, kezdődhet az ingatlanok zsibvására” – fogalmazott a korábbi MSZP-s egészségügyi miniszter, aki szerint arra sincs semmi garancia, hogy a kórházi rendszer karcsúsításából fakadó megtakarítás az egészségügyben marad, hiszen a gyógyszerkassza megsarcolásával is csökkentik az egészségügyi kiadásokat. Ugyanakkor az MSZP szerint is szükség van szerkezeti átalakításra, „de nem parancsuralmi rendszerben, hanem a társadalombiztosítás és a fenntartók türelmes egyeztetése alapján, demokratikus jogállamhoz illő módon úgy, hogy a változásokkal együtt többletpénz jut az egészségügybe” – hangsúlyozta Kökény Mihály.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.