A szocialisták régi-új csillaga tört az élre + Képek

A francia elnökjelöltek támogatottsága jelenleg leginkább egy mókás hullámvasútra hasonlít. A májusban még rekordmélységben tévelygő Nicolas Sarkozy fellángolása immár a múlté. Líbiai látogatás ide, apai örömök oda, az új favoritot úgy hívják: Francois Hollande. <br /><br /><br />

Gabay Balázs
2011. 09. 16. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a Sarko-baba érkezése csupán pillanatokra billentette a mérleg nyelvét a regnáló elnök felé, a jövő évi választások győztesének kilétét immár újra a szocialisták között kell keresni. A Le Parisien megrendelésére szeptember elején elkészített közvélemény-kutatás eredménye legalábbis efelé mutat. A képzeletbeli dobogó legfelső fokán némi meglepetésre Francois Hollande végzett (28 százalék), Nicolas Sarkozy és a szintén szocialista Martin Aubry megosztott ezüstérmet vehetne át (24-24 százalék), míg Sarkozy 2007-es kihívója, Segolene Royal (15 százalék) jócskán lemaradva kullog a sor végén.



Francois Hollande

Azt már nyár közepe óta tudni lehet, hogy a szocialisták korábbi „csillaga”, Dominique Strauss-Kahn júniusi New York-i szexkalandjával végleg kihúzta magát az elnökjelöltek sorából. Hihetetlen, de a világsajtó elsöprő médiahadjárata ellenére a franciák zöme nem utasította el annak lehetőségét, hogy DSK visszatérjen a politikába, arról azonban hallani sem akarnak, hogy a nőimádó politikus az elnöki szék közelébe férkőzzön. DSK kiválásával viszont olyan politikai vákuum keletkezett, amely alaposan átrendezheti az erőviszonyokat. A szeptemberi felmérés azt mutatja, az átrendeződés el is kezdődött.



Dominique Strauss-Kahn

Hollande és Sarkozy jelen pillanatban elsősorban „görög vonalon” próbál erősíteni, és nem meglepő módon egy szelet fújnak. Az elnök élőben, az újságok hasábjain és telefonon keresztül is a pokol legmélyebb bugyrai felé tartó görögök megmentésén fáradozik, ebben pedig hű társra lelt, nem csupán Hollande-ban, a centrista Bayrou-ban, de a Baloldali Frontban is. Egyedül a Le Pen mögött felsorakozó szélsőjobboldali szavazók engednék el a hellének kezét Franciaországban – egy euroszkeptikus párt támogatóitól ez persze nem is túl meglepő.

Sarkozy azonban nem állt meg Görögországnál, egészen Líbiáig „menetelt”, mégpedig David Cameronnal karöltve. Franciaország az európai NATO-tagállamok közül szavakkal és fegyverekkel is a legerőteljesebben támogatta a Kadhafi-rezsim összezúzását, így a bengázi látogatás szinte borítékolható volt. Az elnök a jövő évi választás jegyében lépésről lépésre „építette fel” a líbiai beavatkozás tervét, sőt talán némi életet is lehelt a francia választók eltemetett európai nagyhatalmi hitébe. A francia sajtó úgy véli, Sarkozy meglovagolja a látogatást, és mint Líbia megmentője mond majd beszédet a bengázi Szabadság téren. Ezzel nem csupán az európai vezetőknek üzen majd, de haza is.



Nicolas Sarkozy

A nyugdíjkorhatár megemelése, a gördülő sztrájk „kinevetése”, a luxuséletmód tehát, úgy tűnik, megteszi a hatását, Nicolas Sarkozy népszerűségi indexe ugyanis a megszokott irányba tart – lefelé. Immár nem csupán tőle függ, hol áll meg.

(economicsnewspaper.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.