A temetés után kergették meg a gyászolókat

Több ezer gyászolóval és ellenzékivel csaptak össze pénteken a biztonsági erők Bahreinben egy temetést követően.

MNO
2011. 09. 16. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek egy férfit kísértek utolsó útjára, aki egy síita megmozduláson belélegzett könnygáztól halt meg. Az összecsapások nem sokkal azt követően robbantak ki, hogy a gyászolók kormányellenes dalokat kezdtek kántálni, közte olyanokat is, amelyek a szigetállam uralkodója, Hamad bin Isza Ál Kalifa sejk távozását követelték. A biztonságiak könnygázgránátokat lőttek ki, és a szűk utcákon üldözőbe vették az embereket a sűrűn lakott Szitra síita negyedben.

A tüntetés előtt a rangidős síita vallási vezető azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy az ellenzéket az állam ellenségeként kezelik. A többségében síiták lakta parányi monarchiában február közepén kezdődtek tüntetések, amelyeknek résztvevői a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetések felszámolását követelték. A megmozdulásokban mintegy harminc ember vesztette életét.

A tüntetéseket márciusban a szaúd-arábiai hadsereg segítségével verték le. Azóta gyakran fordulnak elő kisebb tiltakozások és összecsapások a biztonsági erőkkel, főként a síita többség által lakott körzetekben. A feszültség tovább növekedhet a parlamenti választások előtt egy héttel. Mintegy 18 képviselői helyet kell betölteni, mivel a 40 fős törvényhozásban kivonultak a síita honatyák tiltakozásul a tüntetések elfojtása miatt. Vezető síita politikai szervezetek a választások bojkottjára szólították fel Bahrein népét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.