Átkeresztelhetik a Fővárosi Nagycirkuszt

A Magyar Nemzeti Galériának a Felvonulási térre költöztetéséről, a Városliget autóforgalom-mentességét biztosító kéregalagút építéséről és a Fővárosi Nagycirkusz átnevezéséről is beszélt Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Liget Köztársaság Egyesület csütörtöki közgyűlésén az Andrássy-negyed terveiről és a Városliget fejlesztéséről tartott előadásában.

MNO
2011. 09. 15. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőcs Géza a Városliget szerepe az ország kulturális jövőképében című előadásában emlékeztetett arra, hogy a tervezett Andrássy-negyed a kisföldalatti mentén az Andrássy úttól a Hősök teréig, vagy – tágabb koncepció szerint – az egész Városligetre kiterjedne. „Ez a terület a Világörökség része, ezért kötelességünk nemcsak magunknak és utódainknak, hanem az egész világnak megőrizni és továbbadni ezt a kulturális értékegyüttest. Az a forgalom, amely az Andrássy út környékén hosszanti és keresztirányúan pusztít, az épületek leromlásához, a város kulturális értékeinek lepusztulásához vezet. Ez indokolja, hogy miért képzelünk el hatalmas gyalogos zónát a Városligetben” – mutatott rá Szőcs Géza.

Az államtitkár által vázolt elképzelés szerint az autós forgalmat vagy annak nagy részét eltávolítanák a cél- és beszállító forgalom megmaradása mellett. A személyi közlekedés legnagyobb részét a hosszanti tengely mentén a földalatti biztosítaná. Ezt ingyenes vagy minimális összegért igénybe vehető kerékpárok, konflisok, fiákerek, lovas fogatok és más környezetbarát megoldások egészítenék ki.

Mint mondta, az M3-as autópálya és annak szakaszai, a Hungária körút a hosszanti irányú forgalom jó részét elnyelné, de a keresztirányú forgalmat – amely a Dózsa György utat jelenti – nem lehet máshová terelni, mint egy föld alatti kéregalagútba. Ezt a Podmaniczky úti vasúti hídtól legalább a Dembinszky utcáig, de jobb esetben az Ajtósi Dürer sorig terveznék. Az egyetlen problémát Szőcs Géza szerint a földalattival való találkozási pont jelentené.

Az Andrássy-negyed Városligeti szélénél tervezett múzeumi soron vagy „múzeumligetben” a Szépművészeti Múzeum és Műcsarnok páros kiegészülne a Magyar Nemzeti Galériával, amely a tervek szerint a liget és a Felvonulási tér peremsávján felépülő új otthonba költözne a Várból. Az államtitkár kiemelte, hogy az építkezés nem járna rombolással, „egyetlen fa kivágása nélkül” menne végbe. Az új épületet úgy terveznék, hogy belső tereiben helyet kapjanak a liget fái – jegyezte meg, hozzátéve ugyanakkor, hogy az építkezés részletei még kevéssé tisztázottak.

A költségekről szólva úgy vélte: az alagút vagy a múzeumi épületek építése külön-külön jelentős összegű beruházással járna, de ha együtt, párhuzamosan történik a megvalósítás, akkor jóval kisebb forrásból lenne megoldható. Becslései szerint hozzávetőleg 20 milliárd forintot tenne ki az egész beruházás. A negyedhez kapcsolódó tervek között beszélt a Fővárosi Nagycirkuszról is, hangsúlyozva, hogy vissza kellene állítani az intézmény régi fényét. Az elképzelések között a cirkusz átkeresztelése is szerepel: Harry Houdininak, a magyar származású világhírű szabadulóművésznek ajánlanák. Kultuszát a ligetben felállítandó szoborral is népszerűsítenék.

Az államtitkár a teljes koncepcióval kapcsolatban kiemelte: a fővárosi vezetés részéről már kedvező vélemények érkeztek hozzá, így a szeptember 28-i kormányülésen már születhet döntés, ez után elkészülhetnek a hatásvizsgálati tanulmányok és szakértői vélemények, amelyek mentén a tervezési feladatok körvonalazódhatnának. Ha a felmérések idén ősszel elkezdődhetnek, akkor a jelenlegi választási ciklus végéig megtörténhetne a tervezés, de a befejezés és a megvalósítás már a következő kormányra hárulna – vélekedett az államtitkár.

Krikovszky Péter, Zugló főépítésze az egyesület közgyűlésén úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy a politika és a szakma együttműködjön, mert jelenleg a Városliget semmilyen városépítészeti koncepciónak nem felel meg. „Az elmúlt száz év során annyiszor változott a Városliget funkciója és kialakítása, hogy nagyon nehéz rendezett állapotokat létrehozni benne. Itt bontani, nem építeni kell. A terület 70 százalékának kellene zöldnek lennie, ez jelenleg szűken 62 százalékot tesz ki. Még egy illemhelyet is nagyon nehéz lenne felépíteni a területen, nemhogy két új múzeumi épületet” – vélekedett a szakember, aki szerint a tervezett új épületek miatt várható forgalomnövekedés újabb kérdéseket vet fel a forgalomkivonással kapcsolatban. Szőcs Géza válaszában hangsúlyozta: amennyiben támogatást nyer a koncepció, abba be fogják építeni a szakértői véleményeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.